Hirdetés

Támadás Izraelben: "A terroristák megpróbálnak betörni a házamba"

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Izraelben az emberek órákon át telefonáltak a híradóknak, mondván, hogy otthonukban rekedtek, miután palesztin fegyveresek behatoltak városaikba és falvaikba egy hatalmas meglepetésszerű támadásban szombaton.

MTI/EPA/Atef Szafadi

Sokan bujkálnak, mondván puskalövéseket hallanak, míg mások nem találják szeretteiket.

"A terroristák megpróbálnak betörni a házamba" - mondta Ayelet Hachim a 12-es csatornának otthonából, Kibbutz Be'eri városában, közel a Gázai övezetnél. “Hallom a hangjukat, és dörömbölnek az ajtón. A két kisgyermekemmel vagyok.”

Izrael felszólította a határ közelében élő civileket, hogy maradjanak otthonaikban. De Kibbutz Be'eriben a lakosok azt mondják, hogy a palesztin fegyveresek megpróbáltak bejutni a házaikba.

A városban élő egyik lakos azt mondta a 12-es csatornának, hogy "a város túloldaláról lövöldöznek, otthon vagyok, és hallom őket a házam előtt. Csendben ülünk, az egész város csendes, így nem jönnek értünk ".

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb eszkalációjáról van szó az izraeli-palesztin konfliktusban – a Hamász fegyveres csoport harcosai hajnalban Gázából vonultak át Izraelbe, motorokkal, siklóernyőkkel és csónakokkal egy példátlan támadásban, írja a BBC.

A szombati nap folyamán több tucat izraeli személyt elraboltak, míg Sderot városában pedig a fegyveresek állítólag tüzet nyitottak a lakosokra.

"Több mint két órája vagyok az óvóhelyen az egyhetes babámmal, miközben ég a házam" - mondta a 13-as csatornán a Gázai övezethez közeli Kibbutz Nirim egyik lakója.

"Soha nem féltem még ennyire"

Hivatkozás másolása

Egy Adele nevű nő arról posztolt a Facebookon, hogy rájuk parancsoltak, hogy zárkózzanak be jól. Még a mosdóra sem mer kimenni a szobából, ahova bezárkózott. Soha nem féltem még ennyire, fogalmazott a nő.

A gázai határ közelében, az Izrael déli részén fekvő Kibbutz Nir Ozban egy Yoni nevű lakos ezt írta a Facebookon: "Elrabolták az anyósomat és elmentek [vele] – sürgősen kapcsolatba kell lépnem a hadsereggel és médiával.”

Ofir, egy szufai lakos azt mondta: "Be vagyunk zárva az óvóhelyre, nincs itt a hadsereg. A férjem a készenléti osztaggal harcol kint. Lőnek minket az otthonainkban, és megpróbálnak bejutni a házainkba.”

A Hamász példátlan támadása szombaton kora reggel kezdődött, amikor több mint 5000 rakétát lőttek ki Izraelre. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael "háborúban áll”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés