Hirdetés

Sztrájkra készülnek az orvosok karácsony előtt, csak az életveszélyben lévő betegek számíthatnak gyors ellátásra

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az NSH vezetői rendkívül aggódnak amiatt, hogy az orvosok épp karácsonyra terveznek sztrájkot, mivel az ünnepi időszak az egyik "legforgalmasabb" a kórházak számára.

Az angliai orvosigazgató, Stephen Powis professzor figyelmeztetett, hogy csak az életveszélyben lévő betegek lehetnek biztosak abban, hogy gyorsan ellátják őket - írja a New York Post.

Azt mondta: az egészségügyi szolgálatot a sztrájk újabb eszkalálódása fenyegeti. "Rendkívül aggasztó, hogy az egészségügyben a sztrájk újabb fokozódása várható. A tél pedig valószínűleg újabb kihívást jelent majd, így most karácsonykor fel kell készülnünk a legutóbbi sztrájkok hatásaira is. Ismét prioritásként fogjuk kezelni a sürgősségi ellátást, hogy megvédjük a betegek biztonságát, és hogy biztosítsuk, hogy a vészhelyzetben lévők a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek. 

A Brit Orvosi Kamara fiatal orvosai december 20. és 23. között, valamint január 3. és 9. között sztrájkolnak, miután a bérharcuk már a 11. hónapja tart.

Paul Bristow tory képviselő, a Parlament egészségügyi bizottságának a tagja azt mondta, a sztrájk kétségtelenül hatással lesz a betegekre, sőt, akár életekbe is kerülhet. "A kezdő orvosoknak el kellene fogadniuk az asztalon lévő tisztességes megállapodást, és vissza kellene térniük a betegek segítésére" - közölte. A BMA szerint azonban az egészségügyi minisztérium által felajánlott emelés nem elegendő. 

A decemberi sztrájk alatt rengeteg orvos fog hiányozni az egészségügyi intézményekből, a januári munkabeszüntetés pedig a leghosszabb lesz az NHS történetében, és hat teljes napig fog tartani. 

A miniszterek szerint a sztrájk hatásait leginkább a várólistás betegek szenvedik el, ugyanis így még távolabbra kerül az időpontjuk. Az is kiderült, hogy a tavalyi, decemberi első sztrájk óta több mint egymillió időpontot mondtak le, félmillióval több ember került várólistára, és 1,3 milliárd fontot költöttek műszakpótlásra, 

A legfrissebb, szeptemberi adatok szerint csak Angliában 6,5 millió ember vár 7,77 millió műtétre és kezelésre.

Victoria Atkins egészségügyi miniszter elmondta: "Kiábrándító, hogy a BMA a jelentős előrelépés ellenére elállt a tárgyalásoktól, és újabb sztrájkot hirdetett. Mint mondta, a mostani tervezett sztrájk több fennakadást fog okozni, és mivel egy "forgalmas" időszakba lépünk, a betegek biztonsága is veszélybe kerülhet. "Egyértelművé tettem, hogy tiszteletben tartom a rezidensek munkáját, és együtt akarok velük dolgozni a vita rendezése érdekében" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés