Hirdetés

Szoboszlait is érintő, nem várt bejelentést tett a Premier League

Morvay Péter portré Morvay Péter

Alaposan belenyúltak a szabályokba a Premier League új játékvezetői irányelvei, amelyeket most hoztak nyilvánosságra. A változásoknak a nézők valószínűleg örülhetnek.

A Sky Sports elemzése szerint az új szezonban a játékvezetők szigorúbban fogják kezelni azt, ha a játékosok vitatják a döntéseiket, viszont elnézőbbek lesznek a fizikai ütközésekkel szemben, és 

a katari világbajnoksághoz hasonlóan korlátok nélkül hozzáadhatják a játék nélkül töltött időt a ráadáshoz.

Az új irányelvek egyik fő célja a reklamálás visszaszorítása, mind a játékosok, mind a kispad és a technikai területeken tartózkodók részéről. 

A szabályok már a pénteki bajnoki nyitánytól kezdve érvényesek lesznek. 

A szezon első mérkőzésén a másodosztályban a Sheffield Wednesday a Southampton ellen lép pályára.

Mint azt a katari vébén láthattuk, a hosszabbítás akár a 10 percet is meghaladhatta, és ezt most az angol bajnokságban is lehetővé teszik. 

Emlékezetes, hogy az Anglia-Irán mérkőzés 24 perc hosszabbítással zárult, és a mérkőzés összesen 117 percig tartott. Igaz, a 90 perc alatt két agyrázkódás okozta sérülés, nyolc gól és 10 csere is történt.

A változások célja, hogy a játékkal töltött idő minél inkább közelítsen a 90 perchez
A változások célja, hogy a játékkal töltött idő minél inkább közelítsen a 90 perchez Sky Sports

A statisztikák alapján jogos a ráadás kibővítése, mert tavaly a Premier League-ben átlagosan alig 55 perc volt az aktív játékkal idő. A másodosztályban még ennél is kevesebb, alig 52 perc. 

Nem feltétlenül a sérülések és időhúzás miatt van játékon kívül a labda, általános tapasztalat, hogy

a játékosok több időt szánnak a gólörömre is, amely az utóbbi években egyre hosszabb és bonyolultabb rituálé lett.

A játékvezetők feladata lesz, hogy határozottabban büntessék az „egyértelmű időhúzást”.

Enyhítést alkalmaznak viszont a „fizikai kihívásokkal” szemben, amely értelmében nem kell feltétlenül szabadrúgást ítélni olyan heves ütközések esetén, amelyeket jelenleg simán lefújnak a bírók. 

Ezek az enyhítések viszont csak a nem szándékos ütközésekre vonatkoznak, minden olyan játékos, aki tudatosan „veszélyezteti az ellenfél biztonságát”, kiállítást kap.

Nem csak a játékidőt, hanem a játékvezetői tekintélyt védik azzal, hogy ha egynél több játékos rohan oda reklamálni a bíróhoz, akkor legalább az egyikük, de akár többen is automatikusan sárga lapot kapnak.

A menedzserek és a technikai személyzet viselkedését is szigorúbb ellenőrzés alá vonják: automatikus sárga lapot kapnak, ha egynél több edző tartózkodik a technikai területen, és 

szigorúbb büntetést kapnak azok a menedzserek, akik elhagyják a zónát. 

Az edzők által a játékvezetőkkel vagy az ellenféllel szemben elkövetett durva sérelem automatikusan piros lapot von maga után, és a kiállított személyek többé nem nézhetik a mérkőzést a lelátóról sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés