Hirdetés

Fantasztikus dolog történt Szinetár Miklóssal, rajongók ezrei örülnek a hírnek

Nap Híre portré Nap Híre

Szinetár Miklós Kossuth- és Jászai Mari díjas rendező és felesége, Hámori Ildikó Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész nemrég ünnepelték 50. házassági évfordulójukat.

A naphire.hu ez alkalomból kereste fel a rendező-legendát és kérdezte meg, hogyan élték meg ezt a kivételes napot és miben rejlik a hosszú és békés együttélés titka.

Elmentünk vacsorázni egy vendéglőbe, utána a családdal megittunk egy pezsgőt

– mesélte Szinetár Miklós. Az ajándékozás sem maradt el, Ildikó egy különleges képpel lepte meg férjét, amit ő maga készített el, tengerpartról összegyűjtött kövekből jelenítette meg az egész családot. Miklós pedig egy gyönyörű orchideával kedveskedett feleségének. És hogy mitől lehet tartós egy házasság? 

A szeretet, nem a szerelem. Hogy az ember a másikban tudja becsülni a különböző tulajdonságait. A másik, legalább ilyen fontos dolog az egymásra szorultság. Van a világban rengeteg dolog, amihez csak ő ért, és amihez csak én értek. Mind a ketten mást tudunk és mást hozunk ebbe a kapcsolatba

– vallott a rendező. Szinetár Miklós azt is elárulta, ők nem igazán veszekedtek az elmúlt 50 évben, mert ő nem szeret vitázni. Hogy két nagyhírű művész hogy bírja egymás mellett ilyen sokáig, azt mondja, nincs titkos receptje, minden ember más, de náluk a kapcsolatban nem a művészet a főszereplő.

Ami a munkákat illeti, a 91 éves művész még mindig rendkívül aktív: épp a Varázsfuvola nyilvános főpróbáján van túl, a darab töretlen népszerűségnek örvend az Operaházban, akárcsak a Rigoletto, de már készülnek a szilveszterkor műsorra kerülő A Denevér operettel is. Már a jövő évre is vannak tervek: tavasszal újra látható az örökzöld magyar rockopera, az István, a király, Szinetár Miklós rendezésével.

Az Eiffel Műhelyházban pedig, ha minden jól alakul, jövő év tavasszal mutatják be Szinetár egyik legelső ’gyermekét’, a Fra Diavolo francia operavígjátékot, melyet a tervezett premierhez képest pontosan 70 évvel korábban mutattak be az Erkel Színházban.

Mindezek mellet pedig írja önéletrajzi sorozatának második kötetét, miután az első rész óriási sikert ért el. Saját bevallása szerint egyre nehezebb a dolga, hiszen a 60 évvel ezelőtti dolgokra sokkal könnyebb visszaemlékezni, mint ami az emberrel 10-20 éve történt, de mindent megtesz, hogy ’előkotorja’ életéből a legfontosabbakat. 

Szinetár Miklós életrajz-szerű trilógiájának második része várhatóan jövő év első felében jelenik meg, az első rész pedig elérhető ide kattintva.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés