Hirdetés

Tovább folytatódik a botrány, a Nemzeti Színház Horváth Lajos Ottó állításaira is reagált

Nap Híre portré Nap Híre

Ismét egy fordulóhoz ért Vidnyánszky Attila és a tavalyi balesetben megsérült színészek facebookos vitája: a Nemzeti Színház Horváth Lajos Ottó állításaira is reagált. 

Hónapok óta Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesetétől hangos a sajtó, főként a kártérítés mértékéről, ugyanis míg Vidnyánszky Attila azt állítja, már több millió forintot kaptak az érintettek, addig a színésznő mindezt cáfolta – számolt be róla a Blikk. Annyira elmérgesedett a viszony köztük, hogy Júlia beadta a felmondását. Kedden pedig Horváth Lajos Ottó törte meg a csendet, és mindent elmondott az eddigi támogatásukról, továbbá kiderült: ő is otthagyja a teátrumot.

A színész a Facebook-posztjában többek között arról írt: „A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata” - fogalmazott, valamint megjegyezte, hogy a leghatározottabban visszautasítja az igazgató „azon egyértelmű sejtetését”, amely szerint a kártérítést követelő színészek árulókként a nemzet és a Nemzeti Színház ellenségei lennének, őket bizonyos politikai erők mozgatnának és befolyásolnák.

A Nemzeti Színház pedig egy szerda délelőtti közleményben reagált Horváth Lajos Ottó állításaira. A Facebook-bejegyzésben részletezik, hogy eddig milyen juttatásokat kapott a színész:

  • A Nemzeti Színház által kifizetett „gyorssegélyek” összege 2 X 901 000 Ft volt, mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1 802 000 Ft-ot jelent.
  • 765 850 Ft összeget utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a színház balesetbiztosításának terhére 150 500 Ft került kiutalásra.
  • A szakszervezet 780 000 Ft-os további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót, a június 14-én beérkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 Ft táppénz került kiutalásra.
  • A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére 1 000 000 Ft-os kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó.

A Színház szerint az említett összegek 6 975 625 Ft-ot jelentenek, ugyanakkor kiemelték, hogy a biztosító által a károsult számára keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 Ft-os kártérítési összeg elfogadásáról még nem érkezett Horváth Lajos Ottótól válasz.Emellett leírták, a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések.

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a peren kívüli megegyezésnek részünkről nem a kért kártérítési összeg képezi az akadályát, hanem az abban való megegyezés hiánya, és annak el nem ismerése, hogy a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott”

– írták a közleményben. Amennyiben ebben az elvi kérdésben sikerül közelíteniük az álláspontjaikat és ezt egy peren kívüli egyezségben is rögzíteni tudják, „a Színház részéről nagyon közelinek látjuk a peren kívüli békés megegyezést" – tették hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés