Hirdetés

Kegyetlenül beleszállt Elon Muskba Zelenszkij főtanácsadója

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mihaljo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Musk „gonoszságot” követett el Ukrajnával szemben, amikor állítólag megakadályozott egy nagy erejű katonai támadást. 

Mindezt Podoljak a Musk tulajdonában lévő X-en, a korábban Twitter néven működő médiaplatformon tette közzé.

Az ukrán vezető felháborodását az váltotta ki, hogy a milliárdosról a napokban megjelent új életrajzi könyv szerint Musk megakadályozott egy olyan oroszok elleni ukrán támadást, ami akár

atomháborúhoz is vezethetett volna.

Az eset tavaly történt, amikor az ukránok egy hatalmas dróncsapást indítottak az az orosz flotta ellen. 

A Tesla-alapító ekkor állítólag titokban lekapcsoltatta a Starlink műholdas internetszolgáltatást a Krími félsziget közelében, és ezzel megakadályozta, hogy az ukrán haderő egy Pearl Harborhoz hasonló pusztítást végezzen, amelyre akár orosz atomcsapás is lehetett volna a válasz.

A Starlink lekapcsolása miatt az ukrán támadás nem sikerült, mert a drónok „elvesztették a jelet” és a partra vetődtek.

Elon Musk állítólag egy Pearl Harborhoz hasonló tragédiát előzött meg
Elon Musk állítólag egy Pearl Harborhoz hasonló tragédiát előzött meg BBC

Az amerikai milliárdos a könyv szerint azzal indokolta a döntését, hogy

„a Starlink nem azért lett megalkotva, hogy háborúkban vegyen részt, 

hanem hogy az emberek a Netflixet nézhessék, kikapcsolódhassanak, online lehessen az iskolában és jó, békés dolgokat tehessenek, nem dróncsapásokat”.

A neves életrajzszerző, Walter Isacsson – aki korábban többek között Steven Jobs és Henry Kissinger portréját is megírta – azt állítja, Mihalko Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes „könyörgött”, hogy Musk állítsa helyre a szolgáltatást, 

de az üzletember megtagadta ezt a kérést, 

mert szerinte már „túl messzire ment” volna az ukrán dróntámadás. 

Emiatt az ukrán elnöki tanácsadó szerint Musk bűnrészes a civilek halálában, mert megkímélte az orosz hadihajókat, amelyek Kalibr-rakétákat lőttek ki ukrán városokra, és ennek eredményeként civilek, és gyerekek halnak meg” - írta Podoljak az X-en.

A könyvben említett Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy Musk az engedélye nélkül osztotta meg a szerzővel a Starlink katonai célú felhasználásáról szóló bizalmas információcserét.

Nem ez az első alkalom, hogy Musk vitába keveredett ukrán tisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkijjel elnökkel az orosz invázió befejezésére vonatkozó elképzelései miatt.

Tavaly októberben Musk olyan békemegállapodást javasolt, amely a Moszkva által megszállt ukrajnai régiókban az ENSZ felügyelete alatt népszavazásokat javasolt, valamint a Krím félsziget feletti orosz szuverenitás elismerését és Ukrajna semleges státuszának megadását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés