Hirdetés

Elon Musk lekapcsolja a Starlinket, összeomolhat az ukrán hadsereg

Morvay Péter portré Morvay Péter

Musk bejelentette, hogy túl sokba kerül a SpaceX-nek az Ukrajnának adott húszezer Starlink terminál üzemeltetése, azt kéri az amerikai kormánytól, hogy vállalja át a költségeket. 

A közleményt egy Twitter üzenetváltás előzte meg, amelyet az amerikai milliárdos béketerve váltott ki. 

Andrij Melnyk, Ukrajna németországi nagykövete keresetlen szavakkal azt írta Musknak, hogy húzzon el a p…ba, mire az üzletember azt válaszolta, hogy rendben, akkor lekapcsolja a műholdas internet hálózatát Ukrajna felett.

A naygkövetkerestlen stílusban üzent Musknak, aki meg is sértődött
A naygkövetkerestlen stílusban üzent Musknak, aki meg is sértődött Forrás: Twitter

Jelenleg a harctéri Starlink-terminálok teszik lehetővé, hogy az ukrán egységek hatékonyan harcoljanak az orosz megszállók ellen, és kapcsolatban maradjanak egymással.

A mobiltelefon- és internethálózatok megsemmisülésével gyakorlatilag a Starlink-rendszer az egyetlen működőképes kommunikációs csatorna Ukrajnában. A stabil műholdas kapcsolatot fenntartó harctéri Starlink-terminálok teszik lehetővé, hogy az ukrán egységek hatékonyan harcoljanak az orosz megszállók ellen, és kapcsolatban maradjanak egymással.

A SpaceX, az amerikai kormány, illetve magánszemélyek eddig nagyjából 20 000 Starlink műholdas egységet adományoztak az ukrán hadsereg számára. 

Elon Musk most azt közölte, hogy a művelet 80 millió dollárba került a SpaceX-nek, és az év végéig meghaladja a 100 millió dollárt, ezért nem „akar további pénzt égetni” az üzemeltetéssel.

A SpaceX levelet küldött a Pentagonnak, amiben azt kérték, hogy a Pentagon vegye át a Starlink ukrán kormányzati és katonai használatának finanszírozását. 

Elon Musk nagy vihart kavart béketerve után nem sokkal már arról érkeztek jelentések, hogy akadozik a Starlink-szolgáltatás Ukrajnában, bár akkor ezt még az ukrán egységek gyors előrenyomulásával magyarázták egyes szakértők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés