Hirdetés

A Simpson családtól a Grace klinikáig - tévéműsorok, amelyek kiállták az idő próbáját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az evolúció, a rajongók kényelme és egy kis televíziós varázslat miatt a leghosszabb ideig futó tévésorozatok - néha évtizedekig - kitartanak.

A 2024-es évben sem lesz hiány televíziós műsorokból. De minőségi sorozatokból - azokból, amelyek évadról évadra képesek lekötni a közönséget - már nehezebb válogatni. 

Míg egyes tévésorozatok a közönség és a kritikusok körében egyaránt sikert arattak, hogy aztán egy vagy néhány évad után megszűnjenek (a My So-Called Life-tól kezdve a Freaks and Geeks-en át a Mindhunter-ig), addig mások évadról-évadra simán visszatérnek. Az ABC orvosi drámája, a Grace klinika nemrég a 20. évadához érkezett, a Family Guy című animációs sorozat pedig a 23. évadát éli, 1999 óta fut az amerikai Fox tévécsatornán (2000-ben és 2002-ben rövid ideig szünetelt).

A televíziós sorozatok hosszú életére nincs pontos képlet. Az évtizedekig tartó fennmaradás azonban azt jelenti, hogy egy sorozat nemcsak egyszerre, hanem generációról generációra nézők millióit érheti el, ez a valódi visszhangot kiváltó történet és karakterek jele - írja a BBCÍme néhány a leghosszabb életű tévéműsorok közül, amelyeknek sikerült ezt elérniük.

A Simpson család (34 évad)

Hivatkozás másolása

A Simpson család a televíziózás történetének egyik leghosszabb ideje futó sorozata. A sorozat 1987-ben kezdődött a Tracey Ullman Show rövid szkeccseként, majd két évvel később került a forgalmazásra. És lenyűgöző 34 évad után még ma is gyártják. Kevés olyan vicces és ravasz kultúrkritikát kínáló sorozat van, mint a Simpson család - sőt, írói gyakran olyan pontosan kommentálták az aktuális eseményeket, hogy azt is nekik tulajdonították, hogy megjósolták azokat

A South Park, amely valamivel többet politizál (és sokkal kevésbé gyerekbarát), mint a Simpson család, úgy tűnik, hasonlóan működik. Bár nincs annyi évada, mint Bartnak és családjának, a Southpark sosem öregedő, mocskos szájú, nyolcéves gyerekei 27 évad óta szórakoztatják a közönséget, és még mindig rengeteg nézőt tudhatnak maguknak a Comedy Centralon. 

Szezám utca (54 évad)

Hivatkozás másolása

Lehet, hogy nem tudjuk megmondani, hogyan juthatunk el a Szezám utcába, de azt elárulhatjuk, hogy 54 év után a műsor még mindig a PBS-en megy az Egyesült Államokban. Tekintve, hogy a Szezám utca továbbra is az ABC-re tanítja és a kedvességre neveli a gyerekeket, miközben minden korszak leghíresebb sztárjai is szerepelnek benne - Robin Williamstől a Destiny's Childig -, jó oka van arra, hogy még fél évszázadot tartson. 

The Tonight Show (70 évad)

Hivatkozás másolása

A késő esti műsorok olyan jól alkalmasak kulturális események kommentálásra, mint egyetlen más televíziós műsortípus sem. Talán ezért van az, hogy számos késő esti műsor, mint például a Saturday Night Live (49. évad) és a The Late Late Show (29 évad) kiállta az idők próbáját. Egyik sem tartott azonban olyan sokáig, mint a The Tonight Show, amely hat komikus házigazdát látott eddigi történelme során: Steve Allen, Jack Paar, Johnny Carson, Jay Leno, Conan O'Brien és a jelenlegi házigazda, Jimmy Fallon.

General Hospital (61 évad)

Hivatkozás másolása

Nem minden hosszútávú sorozatnak kell gúnyosnak, komikusnak lennie, vagy aktuális eseményeket tárgyalnia - néhánynak egyszerűen csak drámát kell nyújtania. Ez a helyzet a General Hospital (GH) esetében, amely az amerikai televíziózás leghosszabb ideje futó szappanoperája. A General Hospital immár 61. éve készül, és 14 Daytime Emmy-díjat nyert a kiváló drámasorozat kategóriában. A GH mögött olyan szappanoperák állnak még, mint a Guiding Light és a Days of Our Lives, amelyek 57 éve a nappali televíziózás alapművei.

Last of the Summer Wine (31 évad)

Hivatkozás másolása

A leghosszabb ideig futó sitcom díját a BBC Last of the Summer Wine című vígjátéka nyerte el, amely 31 évadon keresztül futott és 2010-ben ért véget. Az Egyesült Államokban az It's Always Sunny in Philadelphia című sötét és gyakran pajzán vígjáték a leghosszabb ideje futó sitcom, amely 2005-ben debütált, és 16 évad óta fut. Bár sikerült sokkolnia a közönséget, nem sikerült leállítania senkinek: a sorozat, amelynek főszereplői Rob McElhenney, Charlie Day, Glenn Howerton, Kaitlin Olson és Danny DeVito, még mindig készül. A vígjátéksorozat 17. évad várhatóan még idén megjelenik.

Esküdt ellenségek (23 évad)

Hivatkozás másolása

Az Esküdt ellenségek című bűnügyi dráma 1990-ben mutatkozott be, és azóta is műsoron van. A Dick Wolf által készített sorozat valójában egy egész franchise-zá alakult át az évek során. Bár sok más dráma is több mint egy évtizedig tartott, mint például a már említett Grace klinika, az Esküdt ellenségek 23 évada plusz számos spin-offja bizonyítja, hogy mennyire megragadta a nézőket.

Survivor (46 évad)

Hivatkozás másolása

Az An American Familyt - a PBS 12 epizódos sorozatát, amely egy átlagos közép-amerikai családot filmezett le -, az első valóságshow-ként tartják számon. Ezután az olyan sorozatok, mint az MTV The Real World, új szintre emelték a valóságshow-koncepciót azzal, hogy idegeneket helyeztek egy házba kamerákkal és forgatókönyv nélkül. A jelenség lenyűgözőnek bizonyult a nézők számára, és a The Real World az egyik leghosszabb ideig futó valóságshow lett, 33 évaddal.

Azóta számtalan valóságshow jelent meg minden lehetséges témában: főző-, sport- vagy divatversenyek, társkereső műsorok a Love Islandtől a Love on the Spectrumig, és még sorolhatnánk. És sokan közülük még mindig műsoron vannak. A The Amazing Race, amelyet még mindig gyártanak, már a 35. évadánál tart. A The Bachelor már 28 évad óta készül. De egyetlen más valóságshow sem tartott ki (eddig) olyan sokáig, mint a Survivor. A vadon témájú versenyshow a 46. évadánál tart, és több mint túlélő - ugyanis még mindig rengeteg nézőt vonz. 

Hogy maradhat egy tévéműsor ilyen sokáig népszerű?

Hivatkozás másolása

A közönséget évekig, sőt évtizedekig magával ragadni nem könnyű feladat, és szinte lehetetlen pontosan megjósolni, hogy egy sorozat népszerű lesz-e vagy sem. De ha megnézzük azokat, amelyek komolyan kiállták az idő próbáját, egyértelmű, hogy a hosszú élet egyik ismérve az, hogy képesek fejlődni és mindig valami újat nyújtani a nézők számára.

John Ortved újságíró A Simpson család hosszú életéről írt a könyvében. A BBC Culture-nek elmondta, hogy az animációs sorozat többek között azért maradt fenn ilyen sokáig, mert animáció lévén nagy kreatív szabadságot élvez: a karakterek nem öregednek, így örökké a jelenben játszódhat. Ez azt jelenti, hogy a sorozat a mai kor problémáiról beszélhet, bármi is legyen az a mai kor - amit a Simpson család gyakran meglehetősen bátran meg is tesz.

"A komédia fejlődik" - mondta Ortved. "Morfondírozik." Ezt azért teszi, magyarázta, mert ezt kell tennie ahhoz, hogy releváns maradjon. Ortved szerint lehetetlen a Simpson család sikeréről beszélni anélkül, hogy megemlítenénk a zseniális írókat, akik évtizedek óta gondoskodnak a szórakoztató kommentárokról.

Mégis, bár a témák fejlődnek a korral, van valami a sitcomok változatlan elemeinek megnyugtató kényelmében, ami szintén vonzó. "Nem számít, hogy adnak-e Bartnak egy iPhone-t, vagy Lisa csinál valamit a közösségi médiában" - mondta Ortved. "A nap végén (és a sorozat elején) mindig ugyanott vagyunk, ugyanazokkal az emberekkel, ugyanabban a városban". Ez a komfortérzet kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nézőket újra és újra visszacsalogassa a sorozat nézéshez.

Persze a változatlan karakterek olyasmi, amit csak az animációs sorozatok tudnak évtizedeken át megvalósítani. A valóságshow-sorozatok ezzel szemben frissek tudnak maradni, mert minden évadban új szereplőgárdát mutatnak be a közönség számára. De a valóságshow-sztár Jamie Otis, aki a Married At First Sight legelső évadának főszereplője volt, a BBC Culture-nak elmondta, hogy az ilyen típusú műsorok azért tartanak ki, mert valóban elérik azt, amire hivatottak: segítenek az embereknek megtalálni a szerelmet. 

"Amikor működik, akkor jól működik, és ez egy gyönyörű szerelmi történet" - mondta. "Annyira csodálatos követni a sikeres párok történetét, és nézni, ahogy az évad vége után is együtt élik az életüket".

Otis, aki most már 10 éve van együtt férjével, Douggal, akit a műsorban ismert meg, azt mondja, hálás, hogy számára valóban működött a dolog. De még ha nem is működik, azt mondja, a valóságshow nagyon jó abban, hogy fogva tartsa a közönséget. 

Műfajonként nagyon különböző lehet, hogy mi tartja vissza a nézőket, a szappanoperák drámaiságától kezdve a Bart és Lisa változatlan arcának kényelmén át a fiatal és gyönyörű valóságshow-sztárok legújabb szereplőválogatásáig, akik sírnak, mert nem kaptak rózsát. De a jó kulturális kommentár, a dráma, a szerelem és a komédia mindig is olyan dolgok lesznek, amelyekből a nézők többet akarnak. 

"Legyen szó Shakespeare-ről vagy filmművészetről" - mondta Ortved - "ha ezeket az egyetemes témákat hasznosítani tudjuk, akkor tényleg valami mélyrehatót tudunk létrehozni". Mélyrehatót és valószínűleg valami hosszú életűt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés