Hirdetés

Sokkoló dolog derült ki a brüsszeli lövöldözőről

Nap Híre portré Nap Híre

A fegyveres férfi, aki megölt két svéd állampolgárt a múlt héten, egy tunéziai börtönből szökött meg, ezután menekült Európába.

MTI

A belga ügyészség szerint Abdesalem Lassouedet 2005-ben 26 év börtönbüntetésre ítélték, többek között gyilkossági kísérletért, írja a BBC.

A férfi 2011-ben szökött meg egy tunéziai börtönből, sikerült felszállnia egy kis csónakra, majd illegálisan érkezett meg az olaszországi Lampedusa szigetére.

Lassoued végül Belgiumba költözött, ahol menedékjogot kért. A tunéziai hatóságok 2022 augusztusában kérték Belgiumot Lassoued hazaküldésére. A belga tisztviselők bár megkapták a kiadatási kérelmet, de nem tudták azt feldolgozni.

A férfi múlt hétfőn, október 16-án a 2024-es Eb-selejtező Belgium-Svédország labdarúgó-mérkőzés ideje alatt kezdett el lövöldözni egy gépkarabéllyal Brüsszel központjában. Ezután egy lakóház folyosójára kergette az embereket, ahol lelőtt két svéd futballszurkolót, egy harmadikat pedig megsebesített. A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az esetet a belga hatóságok így terrortámadásnak minősítették, majd az elkövető elleni hajtóvadászat során másnap a támadót egy kávézóban lőtték agyon a Schaerbeek negyedben.

A tragédia után Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be lemondását, és azt mondta: “drámai következményekkel járó jelentős és elfogadhatatlan hibát” vétettek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés