Hirdetés

Sokan rosszul tudják: kiderült a somlói galuska titka

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Mi a somlói galuska titka? Miért tartják a legnevesebb gasztronómusok is a legjobb desszertek egyikének? És mitől somlói? Az ATV Heti Napló Sváby Andrással riportere végre eloszlatja a tévhiteket a legendás, és ízig-vérig magyar desszert kapcsán.

A somlói galuskát minden magyar ismeri, és tíz emberből kilenc biztosan imádja. Azt azonban csak kevesen tudják, ki és hogyan “találta fel” az ínycsiklandó desszertet. Sőt, számos tévhit is kering a származását illetően, azt pedig csak kevesen tudnák megmondani, miért “somlói”. L. Dézsi Zoltán most nyakába vette az országot, hogy minden nyitott kérdésre választ kaphassunk, sőt, évtizedeket repült a múltba, hogy kiderüljön, ki, mikor és hogyan alkotta meg a somlói galuskát. 

“A helyszín a Gundel étterem az 1950-es évek közepén: ott dolgozott Gundel Károly munkatársaként egy bizonyos Gollerits Károly, akinek az unokája, Tabányi Sándor, ismert veteránautó-restaurátor segített megfejteni a somlói titkát” - mondta a Naphire.hu-nak a Heti Napló Sváby Andrással riportere.

A férfi nagyapjának a Gundel palacsintához és a máglyarakáshoz is köze van. “A somlói galuskát ő tulajdonképpen azért csinálta meg, hogy a maradék anyagokat ne kelljen kidobálni. És azért lett galuska, mert ő gombócokban készítette el először, és ezért lett a galuska tulajdonképpen” - mondta a Naplónak az alkotó unokája, aki szerint a somlói lett a legismertebb papája receptjei közül, számára egy másik süti sokkal emlékezetesebb. Hogy melyik és miért - természetesen az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorból ez is kiderül. Mint ahogyan az is, eredetileg mi lehetett a neve a somlói galuskának, ami végül egy elírásnak köszönhetően kapta meg a mai is ismert elnevezését.

A műsorban természetesen kiemelten foglalkoznak majd Novák Katalin lemondásával és az eddig az ügyben tisztázatlan kérdésekkel, rögtön az ATV Híradó után.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés