Hirdetés

Schobert Norbi szerint kamu volt a Holdraszállás – de mit lép erre a NASA?

Nap Híre portré Nap Híre

A Heti Napló munkatársa, Berecz Péter exkluzív riportot forgat éppen a Heti Naplónak a NASA-ban, ami idén ünnepli a 65 éves fennállását. Fél éves szervezés és nemzetbiztonsági átvilágítás után engedték be operatőrével, Gudmon Olivérrel. A látogatás alkalmával megnézte többek között az Apollo irányítókörpontot is, ahonnan a Holdraszállásokat irányították és azt is, ahol most képzik az űrhajósokat, de még abba a helyiségbe is bekukkantott, ahonnan a Nemzetközi Űrállomást vezérlik.

Pétert váratlanul érte Schobert Norbi – Péterék elutazásával egy időben tett – kijelentése, megkérdezte az érintetteket arról, mit szólnak, ha a Holdraszállást tagadó véleményekkel találkoznak. 

Rick LaBrode repülésirányító részt vesz a következő Holdraszállás előkészítésében. 2025-ben újra ember fog a Holdra lépni, az új program neve Artemis.

- Mit érez akkor, amikor találkozik olyanokkal, akik tagadják a Holdraszállást? Mérges? Dühös? Szomorú?

Rick LaBrode: Nem vagyok dühös, sem szomorú, mert azért kevesen vannak, akik így gondolják. Számomra ez már-már komikus. Tudja mit? Igazából még soha nem találkoztam személyesen senkivel, aki ezt gondolná. Azt hiszem, talán néhány embernek voltak ilyen vitái velem, mert megpróbáltak felhúzni, de ez nem működött, nálam nem megy olyan könnyen. Én csak kacagok ilyenkor és azt szoktam mondani, hogy csak annyit kell tenned, hogy elmész Cape Canaveralba [az Egyesült Államok floridai űrközpontja], és megnézed azt, ahogy egy ilyen óriásrakéta elindul. És akkor azt mondja valaki, hogy az a dolog nem hagyja el a Földet? 

Érzed, hogy a szíved majd kiugrik a mellkasodból a hanghatásoknak köszönhetően, és azt mondja valaki, hogy ez a dolog nem hagyja el a Földet? Az érzékszerveiddel érzed. Azért is nevetek, mert ugyanezek az emberek azt hiszik, hogy a Föld lapos. Szóval, oké...

A 90 éves Gene Kranz repülésirányító pozíciót töltött be az Apollo programban. Az irányítóközpontban ült akkor is, amikor Neil Armstrong a Holdra lépett.

Mit érez, amikor bizonyos emberek azt mondják, hogy a Holdraszállás nem volt valós?

Gene Kranz: Azt hiszem, frusztrált vagyok, ez talán a legjobb szó. Úgy gondolom ugyanis, hogy az emberek fejlődésében nagyon fontos szerepet játszik az edukáció, az oktatás. Nekünk alapvetően készen kell állnunk arra, hogy elfogadjuk az életünkben az új kihívásokat.

Vannak, akik azt mondják, hogy nem is jártunk a Holdon, hogy ezt Hollywoodban csinálták. Ezek az emberek tényleg azt gondolják, hogy átverhettük volna az oroszokat? Az egész világ ránk figyelt, az összes egyetemmel együtt. Aki ezt kérdezi, az bugyuta kérdést tesz fel. Ilyenkor azt válaszolom: te miért kiért kérdezel ilyet? Hát miért nem olvasol? Hát láthatod a saját szemeddel a Holdról hozott kőzeteket is, ha besétálsz a houstoni NASA látogatókörpontba. Ezek valódi, kézzel fogható dolgok. Szóval azt mondom, ha valaki ilyen kérdéseket tesz fel, az tanuljon, mélyedjen el jobban tudományban… Mondok egy példát. Az én szívemben több sztent is van és ha ezt valaki megkérdőjelezte volna 10-15 évvel ezelőtt, akkor mi most nem beszélgetnénk, mert halott lennék. A tudománynak haladnia kell, és ha te nem teszed, akkor majd megteszi más helyetted.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés