Hirdetés

Lélegzetelállító fotók: csodálatos volt a hétvégén Magyarországon is látható sarki fény

Nap Híre portré Nap Híre

Ismét feltűnt a sarki fény Magyarországon, azonban sosem volt még ennyire erős, mint most.

MTI/Varga György

Az Időkép beszámolója szerint vasárnap naplemente után tűnt fel az égbolton a sarki fény, amit szabad szemmel is látni lehetett az ország nagy részéről. Mint írták, ez már a tizedik alkalom, hogy Magyarországról is látszódik a hihetetlen jelenség, ám ezelőtt még sosem volt ilyen erős. 

A fonyódligeti webkamerán már naplemente előtt, fél 6 után látszódott a felcsillanó sarki fény, mely később iszonyatos intenzitással kezdett látszani, visszatükröződött a Balaton felszínén is. Megjegyezték, a vasárnap estében az is egészen különleges volt, hogy még a déli országból is megfigyelhető volt a jelenség. 

A Naphire.hu legutóbb nyáron számolt be arról, hogy Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt: akkor többek között a Prédikálószéknél és Dobánál lehetett látni a rózsaszínes csodát.

Mint korábban írtunk: a sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés