Hirdetés

Nem csak a bulizás: valójában az orosz-ukrán háborúba bukott bele Putyin legfőbb kritikusa?

Morvay Péter portré Morvay Péter

A parti-videókat még megbocsátották volna a választók, de a romló közbiztonság, az Ukrajnának tett meggondolatlan ígéretei és az infláció együtt már soknak bizonyultak.

Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi finnországi választásokon megbukott Putyin egyik leghangosabb európai ellenfele.

Sanna Marin szokatlan módon kommentálta azt, hogy szociáldemokrata pártja – igaz, szoros versenyben – de csak a harmadik helyre futott be a jobbközép Nemzeti Szövetség és a nemzeti radikális Finnek pártja mögött.

„Megvan rá az okunk, hogy örüljünk ennek az eredménynek” 

– mondta a vesztes kormányfő.

Sanna Marin külföldön népszerűbb lett, mint odahaza
Sanna Marin külföldön népszerűbb lett, mint odahaza Olivier Matthys, MTI/AP Pool

Sanna Marin 2019-ben, példátlanul fiatalon, 34 évesen lett miniszterelnök, ami nyomban nemzetközi hírnevet szerzett a számára. 

A fiatal, bátor, formabontó politikusnő a progresszív-baloldali média nagy kedvencévé vált, amihez az is hozzájárult, hogy elmondta, 

szivárványcsaládban nőtt fel, két nő nevelte otthon.

Tavaly még esélyesnek tűnt, hogy Sanna Marin ismét megnyeri a választást, de az utóbbi fél évben sorozatos kudarcok érték. 

Az elemzők legalább négy okot látnak a most 37 éves politikusnő bukására.

#1 – A partizós videók

Bár a főáramú sajtóban igyekeztek a vagány, független, „rocksztár” fiatal nő imázsába sorolni a kiszivárgott felvételeket, és Sanna Marin drogtesztje is negatív lett, a bulikon készült merész képek nem vették ki jól magukat a hagyományos értékeket előtérbe helyező választók között.

#2 – Romló közbiztonság

A mostani választáson nagyot erősödött nemzeti-radikális Finnek kampányának egyik jelentős üzenete az volt, hogy változtatni kell az ország bevándorláspolitikáján, nehogy Svédország sorsára jussanak az erőszakos bűncselekmények és bandaháborúk elharapódzása miatt.

Finnországban a lakosság körülbelül tíz százaléka külföldi születésű, míg Svédországban ez az arány húsz százalék; a párt szerint most kell megálljt parancsolni. A kampányt még a legutóbbi svéd választáson szintén előre törő radikális testvérpárt elnöke, Jimmy Akesson is személyes jelenlétével támogatta.

#3 – Meggondolatlan ígéretek Ukrajnának

Bár a győztes jobbközép Nemzeti Szövetség vezetője, Petteri Orpo megerősítette, hogy Finnország Ukrajna-politikája nem változik, olyan váratlan helyzetek vélhetően nem ismétlődnek meg, mint amikor Marin a választási kampány hajrájában Kijevben bejelentette, hogy átadják a finn F-18-as vadászgépeket Ukrajnának.

Mint kiderült, erről a gáláns ajánlatról senkivel nem egyeztetett a kormányában, és 

a hatalmas felháborodás nyomán vissza is kellett vonnia az ígéretét.

Az sem tett jót a miniszterelnök támogatottságának, hogy Finnország közel egy éve bejelentette, miszerint csatlakozna a NATO-hoz, de ez a folyamat nagyon elhúzódott.

#4 – Romló infláció

Jóllehet a finnországi infláció még mindig alatta maradt az uniós átlagnak, az ország soha nem tapasztalt ilyen áremelkedést az elmúlt negyven évben, ami visszaütött, főleg a baloldali szavazóbázis körében.

A koalíciós tárgyalások ugyan nem tűnnek egyszerűnek, az biztos, hogy a még most is csak 37 éves miniszterelnök távozik posztjáról – legalábbis egyelőre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés