Hirdetés

Vége a bulinak: megbukott Putyin egyik leghangosabb európai ellenfele

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Finnországban vasárnap tartottak választásokat, melyen a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, a baloldali finn Szociálddemokrata Párt 19,9 százalékot szerzett.

Petteri Orpo Finnország volt pénzügyminiszterének a pártja, az ellenzéki jobbközép Nemzeti Szövetség 20,7 százalékos támogatottságot szerzett a választáson, amivel a 200 fős törvényhozásban 48 mandátumot sikerült szereznie. Így vasárnap este bejelenthette a párt győzelmét. Ezzel egy időben az eddigi kormányfő, Sanna Marin elismerte választási vereségét.

Második helyen a bevándorlásellenes Finnek végeztek a voksok 20,1 százalékával , amivel 46 mandátumhoz jutottak, míg Marin pártja mindössze a szavazatok 19,9 százalékát kapta, ami 43 mandátumra volt elég - közölte a Privátbankár.

Az 53 éves Orpo beszédében úgy fogalmazott, erős mandátumot kaptak politikájuk megvalósításához, majd hozzátette: az eredményből kiindulva, a Nemzeti Szövetség vezetésével fognak zajlani a Finnország új kormányának megalakítását célzó tárgyalások.

Azonban a három legerősebb párt a 20 százalék körüli eredményével egyik politikai erő sem képes egyedül kormányt alakítani. Ugyanakkor a legtöbb szavazatot szerző párt vezetője kap hagyományosan elsőként kormányalakítási megbízást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés