Hirdetés

San Francisco vezetése két éve képtelen egy nyilvános WC-t felépíteni, de van ennél nagyobb baj is

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

San Francisco több mint két éve próbálkozik egy nyilvános parkban lévő mosdó megépítésével, de úgy tűnik, eredménytelenül. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó már korábban elvette a várostól az erre szánt forrásokat, majd amikor a magánszektor is beszállt, a városi bürokrácia akasztotta meg a projektet. 

San Francisco az utóbbi hónapokban tragikus hírekkel került be a nyilvánosságba. Tavaly nyáron brutálisan meggyilkolták a városban Bob Lee-t, a legendás tech-gurut, de a városban gyakorlatilag zombiapokalipszis van a robbanásszerűen terjedő drogfogyasztás miatt, amelynek már csecsemő áldozata is van. 

Most egészen abszurd problémává nőtte ki magát egy San Franciscóba tervezett nyilvános WC, amelyre Gavin Newsom kaliforniai kormányzó 1,7 millió dollárt különített el közpénzből, de több mint két évnyi bürokratikus huzavona és késlekedés után a befejezés továbbra is várat magára. A város most a magánszektortól várja, hogy fejezze be a megkezdett beruházást, de a magánberuházók csalódottak a város elkötelezettségének hiánya és a magas építési költségek miatt. 

Egy nem annyira ambiciózus terv

Hivatkozás másolása

Matt Haney képviselő közel egy éve tervezi, hogy a Noe Valley Town Square-en egy 150 négyzetméteres nyilvános vécét építtet, miután a városi tisztviselők szerint a tér 2016-os megépítésekor nem volt elég pénz egy illemhely megépítésére.

Kalifornia állam biztosította az ehhez szükséges 1,7 millió dollárt, ami majdnem annyi, mint amennyibe egy családi ház kerül azon a környéken. Ám amikor kiderült a projekt költsége, óriási felháborodást váltott ki a városi közvéleményből. Ennek hatására a demokrata kaliforniai kormányzó Gavin Newsom, aki egyben a város korábbi polgármestere is, a támogatás megvonásával fenyegetőzött. Végül általános megrökönyödésre Newsom visszaadta az 1,7 millió dollárt a városnak, miután a hivatalnokok azt ígérték, hogy egy helyett legalább két vécét építenek. Ám az építkezés ezt követően is "alig haladt előre" – írja a Daily Mail.

Majdnem 18 hónappal később San Francisco - ahol továbbra is tombol a bűnözés és a hajléktalan-válság, ami a 14 milliárd dolláros városi költségvetésében is komoly hiányt okoz - még mindig nem tudja megépíteni a köztéri mosdót. 

"Miért nincs itt vécé? Egyszerűen nem értem. Senki sem érti" - csodálkozott Ted Weinstein helyi lakos. 'Ez egy újabb példa arra, hogy a város [működés]képtelen' - Weinstein a New York Timesnak

A lakosok már régóta panaszkodnak az egyre szaporodó kátyúk miatt, amelyeket a város képtelen kijavítani. Eközben a város utcáit ellepték a hajléktalanok, akik a város egyes részeit szabadtéri drogpiaccá változtatták, és a bűnözés is elszabadult. 

A mosdó hiánya azért kellemetlen, mert a szülők és gyermekeik a városi parkban élveznék a játszóteret, de nincs módjuk könnyíteni magukon. 

Bürokrácia és tehetetlenség

Hivatkozás másolása

De miért volt képtelen San Francisco egy nyomorult nyilvános vécé megépítésére? A helyi hatóságok által felhozott kifogások között szerepel a városon belüli építkezés magas költsége, az építész megtalálása és a lakosság véleményének kikérése körüli nehézségek. De a borzalmas városi bürokrácia miatt még azt is pénzbe került, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akik biztosítják, hogy a vécé "megfeleljen a városi környezet kontextusának". 

A New York Times szerint átlagosan több mint 1100 (!) napba, vagyis közel 4 évbe kerül, amíg egy fejlesztő megkapja a városban az első engedélyeket, ha építeni akar valamit.  A magánszektor a kezdeti kudarcot követő hónapokban a saját útját járva próbálta elérni, hogy a parkban megépüljön a vécé, de hiába, bár London Breed polgármester megígérte, hogy csökkenteni fogja a bürokráciát, ebből nem lett semmi. Pedig Vaughn Buckley, a Volumetric Building Companies vezérigazgatója megígérte, hogy ingyen elvégzi az építészeti és mérnöki előkészítő munkát. Ő és barátja, Chad Kaufman, aki a Public Restroom Company-t vezeti, felajánlotta, hogy a helyi munkásokat maguk fizetnék ki az építkezésen. 

A város 2023 áprilisában kötött megállapodást a Volumetric-kel, de Buckley azt állította, hogy a tárgyalások december 22-én megszakadtak a városvezetés és a cég között, amit az üzletember a városvezetés rugalmatlansásával és a magas munkaerő-költségekkel magyarázott. "Az önök csapata nem reagált az ismételt tárgyalási kísérleteinkre" – írta a városvezetésnek címezve.

"Polgárok, újságírók és helyi törvényhozók érdeklődnek a nagy nyilvánosságot kapott projekt állásáról. Válaszolnunk kell a kérdésekre” – tette hozzá. Buckley és Kaufman még mindig hisznek abban, hogy a beruházás megvalósulhat, de a várakozás gyötrelmes. Kaufman azt mondja, hogy az ő "része megtörtént", a WC elkészült, Buckley pedig arra számít, hogy a fürdőszoba áprilisra lesz kész. 

A Weinsteinhez hasonló lakosok úgy látják, hogy ez egy újabb példája annak, hogy a városvezetés képtelen a legkisebb problémák megoldására is, miközben sokkal komolyabb bajokkal kell megküzdenie. 

Pénzügyi összeomlás

Hivatkozás másolása

San Franciscót gyakorlatilag elnyeli a mocsok és bűnözés. A Daily Mail beszámolója szerint a turisták a bűnözés és a hajléktalanok miatt elkerülik a teleoülést, ami még több problémát okoz a szállodáknak egy olyan városban, ahol a turizmus számai 16%-kal elmaradnak a covid-járvány előtti számoktól. A tavalyi 21,9 millióhoz képest 2019-ben 26,2 millió látogató volt.

A szállodai bevételek 2023 áprilisában 23 százalékkal voltak alacsonyabbak a járvány előtti szintnél, azóta pedig stagnálnak - derül ki az STR vendéglátóipari adatszolgáltató cég adataiból.

A nagyvállalatok is tömegesen távoznak a városból, aminek következtében az üres irodahelyiségek májusban rekordmagas, 31 százalékos arányt értek el, ami 92 ezer munkavállalónak elegendő hely. Áprilisban a Salesforce közölte, hogy elhagyja a belvárosban található, 30 emeletes Salesforce East nevű épületét, ahol a világjárvány előtt mintegy 1000 alkalmazott dolgozott.

A vezetők becslése szerint a fentiek miatt öt év alatt 1,3 milliárd dolláros költségvetési hiány keletkezett a városban. A város főkönyvelője által készített legrosszabb forgatókönyv szerint csak az ingatlanadó-bevételek csökkenése évente közel 200 millió dollárjába kerülhet San Franciscónak. 

Elszabadult bűnözés és tökéletes vihar

Hivatkozás másolása

Ami a bűnözést illeti: San Franciscónak a legkisebb problémája a piti lopások, amelyek bár 10 százalékkal csökkentek 2022 utolsó hat hónapjához képest, 2023 első felében még mindig több mint 14 000 volt a számuk. 

A várost tökéletes vihar sújtja: csapást jelent a technológiai ipar visszaesése és az is, hogy a munkavállalók vonakodnak a járvány alatti távmunkát az irodába való visszatérésre cserélni.

A borzalmas állapotban lévő belvárosban a gyalogosforgalom csak mintegy 32 százaléka a járvány előtti állapotnak, a BART tömegközlekedési hálózaton pedig 65 százalékkal csökkent az utasok száma.

A hajléktalanok száma is robbanásszerűen megnőtt - akiket részben a nagyvonalú, akár havi 687 dolláros segélyprogramok vonzanak a városba. A legutóbbi, 2022-es hivatalos számláláskor több mint 7000-en lakták a belvárosban és a közeli Tenderloin negyedben felállított sátortanyákat. 

Még Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója is elismerte, hogy a hajléktalanválság San Franciscóban és az állam más részein "szégyen". Azt mondta, hogy Kalifornia "az elmúlt két évtizedben nem tett előrelépést", de azt állította, hogy 15,3 milliárd dollárt különítettek el a probléma megoldására. 

A hajléktalanok számával együtt a kábítószer-kereskedőké is megugrott. Csak 2023 első hat hónapjában már több mint 268 kábítószer-túladagolásos haláleset történt - ez 41 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Még az olyan előkelő területek is érintettek, mint a Russian Hill, vagy az olyan turistalátványosságok, mint a Golden Gate híd. 

Mindkettőnél már táblák figyelmeztetik az embereket, hogy az autófeltörések elkerülése érdekében vegyék ki a holmijukat az autójukból, míg a drótkötélpálya végállomásánál, a Fisherman's Wharfnál hajléktalanok kezdenek tábort verni az állomás melletti padokon.

De az egykori kiskereskedelmi paradicsom, a Union Square és a Tenderloin is bajban van: a DailyMail.com a múlt héten néhány óra alatt a Union Square melletti utcákon többször is látott hajléktalanokat, akik ajtónyílásokban szundikáltak, nyíltan drogoztak, bolti lopásokat követtek el, trágárságokat kiabáltak a járókelőkre, és egy esetben mentősök élesztették őket újra. 

A jelek szerint a hatóságok kezdenek odafigyelni. Áprilisban Newsom bejelentette, hogy a kaliforniai autópálya-rendőrséget és a Nemzeti Gárdát a városba vezényli, hogy segítsen a probléma kezelésében. 

Az ultra-woke Chesa Boudin kerületi ügyészt tavaly novemberben a feldühödött szavazók eltávolították hivatalából, és helyére a pragmatikusabb Brooke Jenkins került, aki a drogprobléma kezelését tűzte ki céljául. 

London Breed polgármester május végi beszédében részletesen ismertette a város új költségvetését, és fogadkozott, hogy lecsap a drogkereskedőkre, miközben három "wellness központot" is bejelentett, amelyek célja, hogy a hajléktalanokat eltávolítsák az utcákról, és biztonságos fogyasztási helyeket is kialakítanak a drogfüggők számára. 

A múlt héten Paul Miyamoto, San Francisco seriffje bejelentette, hogy egy új, 130 rendőrből álló sürgősségi egységet állítanak fel a Tenderloin negyedben, amely a drogkereskedők mellett a drogfogyasztók letartóztatására összpontosít azzal a céllal, hogy a kábítószer-fogyasztókat az utcáról az egészségügyi rendszerbe tereljék.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés