Hirdetés

Rossz hír érkezett: nem fognak csökkenni az élelmiszerárak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Raskó György agrárközgazdász kiemelte, nem fog csökkenni az élelmiszerek ára, azonban a drágulás üteme lelassulhat. A szakember arról is beszélt, hogy tavasszal kezdett el elszállni az infláció Magyarországon, amit az SZJA-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj tovább erősítettek. Később pedig a különadók kivetése okozott további drágulást, a plusz kiadásokat a vevőkre hárították a kiskereskedelmek.

Emellett az élelmiszerek árának emelkedése mögött álló legnagyobb ok itthon a termelők költségeinek emelkedése, ami Magyarországon öltötte az egyik legmagasabb mértéket. Raskó szerint azonban nem reális ez a termelői döntés, előbb-utóbb náluk fognak maradni a termények, hiszen ha sokáig fennáll a jelenlegi állapot, akkor olcsóbb lesz külföldről importálni, mint megvenni a hazait. Így a magyar termelők kénytelenek lesznek lejjebb vinni az áraikat - olvasható az ATV oldalán.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz majd az élelmiszer. Ezek az árak velünk fognak maradni, érdemes fogyasztói oldalról megszokni ezeket az árakat

- nyilatkozta a szakember, aki úgy véli, hogy az élelmiszerek vásárolt mennyisége biztosan csökkenni fog a következő hónapokban Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés