Hirdetés

Rettenetes robbanás Ukrajnában, átszakadt egy vízierőmű gátja

Nap Híre portré Nap Híre

Több tucat település önthet el az árvíz, az ukrán rendőrség evakuációra szólította fel a lakosságot.

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat - írja az Index. A lap szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy ki áll a robbantás mögött, ugyanis az oroszok és az ukránok már megint csak egymásra mutogatnak. 

Orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát. Oroszország terrorcselekményként emlegetik a történteket.

Az ukrán hadsereg közleménye szerint azonban az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és jelenleg is zajlik a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyeket elönthet a víz. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy a víz szintje öt órán belül kritikus tartományba érhet. Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

A  30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gáz mögöt nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található. A The Guardian cikke szerint nem kizárt, hogy a több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz, emellett a Krím-félsziget és a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, és Ukrajna energiaellátását is megnehezíti a gát felrobbantása.

Az ukrán rendőrök egy felhívást tettek közzé a közösségi médiában, amelyben felsorolták azt a tíz települést, amelyet elönthet a víz. A veszélyeztetett területen élőket arra kérték, hogy kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket, vigyék magukkal a hozzátartozóikat, kisállataikat, illetve minden nélkülözhetetlen dokumentumot és tárgyat, valamint kövessék a hatóságok utasításait - számolt be a lap.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség pedig arról számolt be a katasztrófavédelmi források alapján, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés