Hirdetés

Riasztó mértékben terjed a kolera Szíriában, egyre több a halálos áldozat

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A helyzet riasztóan alakul az érintett kormányzóságokban, a kolera újabb és újabb térségekre terjed át

– közölte az Egészségügyi Világszervezet, majd kiemelték: 14 szíriai tartományból 11-ben szeptember vége óta csaknem 600 kolerás megbetegedést és 39 halálesetet jelentettek. A halálozások többségét az aleppói tartományban regisztrálták. 

Szíriában a több mint 10 éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül. Az ENSZ szerint Szíriában a víztisztítóüzemek csaknem kétharmada, a szivattyúállomások fele, és a víztornyok egyharmada szenvedett károkat, a kolera pedig főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség - olvasható az ATV oldalán.

Segélyszervezetek szerint a szomszédos Libanonból és Irakból is jelentettek már kolerás megbetegedéseket. Az országban legutóbb 2009-ben tört ki kolerajárvány. Világszerte éves átlagban 1,3-4 millió közé tehető a kolerás megbetegedések és 21-143 ezer közé a kór halálos áldozatainak száma.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés