Hirdetés

Fél szemére megvakult ez az édesanya: kiderült, hogy tüdőrákban szenved

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ne hunyjunk szemet a tüdőrák lehetősége felett a látásproblémákkal küzdő betegeknél - figyelmeztetett nemrégiben egy orvos.

Egy 32 éves indiai nő - aki soha életében nem dohányzott - orvoshoz fordult, miután megvakult az egyik szemére. A vizsgálatok során kiderült: a tüdeje tele volt rákos daganatokkal - derül ki az Elsevier Radiology Case Reports című folyóiratban megjelent esettanulmányból. 

"A kiterjedt rosszindulatú érintettség ellenére a beteg a látászavaroktól eltekintve teljesen tünetmentes és aktív volt" - írja a tanulmányban Dr. Alok Pratap Singh, a Sanjay Gandhi Postgraduate Institute of Medical Sciences munkatársa. "Ez az eset rávilágít a tüdőrákos betegek azonnali szűrésének szükségességére, ha kétséges intraokuláris elváltozást észlelnek. Úgy tűnik, hogy ezek az esetek a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek egy külön alcsoportját képviselik" - teszi hozzá.

A nő azután ment be a kórházba kivizsgáltatni magát, miután a jobb szemére elvesztette a látását, a bal szemében pedig villogó fényeket látott (ez egy látási zavar, amit fotopsziának neveznek). A vizsgálatok kimutatták, hogy tüdőrákja van, valamint mindkét szemében choroidális metasztázisok vannak. A New York-i Szemrákközpont szerint a chorioideális metasztázis olyan rák, amely máshol kezdődik a testben, de a véren keresztül a szembe kerül - számolt be a New York Post.

Az orvos szerint a látászavarokat komolyan kell venni, mint lehetséges rákos tünetet.

"Mivel a vizuális jel a legérzékenyebb érzékszervi bemenet, a betegek a legkisebb látászavart is képesek észrevenni" - írja Singh az esettanulmányban" - írja Singh a betegtörténetben. "Nem tudjuk, hogy mennyi ideig maradt volna észrevétlen a rák, ha nincs a tüneteket okozó choroidális metasztázis" - teszi hozzá.

Bár nem ritka, hogy a tüdőrák miatt homályos látás jelentkezik, sokkal gyakoribb, hogy a homályos látás az agydaganat jeleként jelentkezik. Akárhogy is - a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk az ilyen tünetekkel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés