Hirdetés

Fél Magyarország ettől a rezsi hírtől rettegett - ők járhatnak a legrosszabbul

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Sok magyar család kerülhet rossz helyzetbe

Hivatkozás másolása

Mióta Gulyás Gergely és Németh Szilárd a Kormányinfón bejelentették, hogy az átlagfogyasztás felett a rezsiköltséget piaci áron kell megfizetni, az ország nagyobbik része azt számolgatja, mennyit kell majd fizetni szeptembertől.

A számlák pedig biztosan nőni fognak, mégpedig, ha hinni lehet a szakembereknek, nem is kevéssel. A meghatározott átlagfogyasztást ugyanis könnyen eléri már egy háromtagú család is. 

Az Index most azt írja, az emelkedő rezsiköltség a legszegényebbeket fogja legnagyobb mértékben sújtani. És hogy kik kerülhetnek bajba? Elsősorban azok, akik, vidéken, nagy és korszerűtlen házban élnek.

Vannak olyan családok például vidéken, akik kisebb gazdaságot működtetnek. Az RTL Klub egy ilyen famíliánál járt Baranyában, ők is rettegnek, hogy mi következik. Ők állatok gondozásából tartják fenn magukat, a tejükből pedig sajtot készítenek. A sajtgyártógépben 6000 wattos fűtőszál van, az érlelőben pedig árammal megy a légkondi, a központi fűtés szivattyúja, a fejőgépek, a villanypásztor és a hatalmas hűtők is.

Most 65 ezer forintot fizetnek nagyjából az áramért, ám azt számolgatták, hogy ez hamarosan 400 ezer forint lesz, ami teljesen tönkreteheti a gazdaságot és őket is.

Az emelkedő rezsi elviheti a fizetés nagyrészét

Hivatkozás másolása

A házat fával fűtik, és eddig is mindenen spóroltak – közölte az RTL Híradó. Attól félnek, hogy lassan fel kell adniuk a gazdaságot.

Holoda Attila energetikai szakértő pedig arról beszélt, hogy augusztustól a családok bevételének akár a felét is kiteheti majd a rezsiköltség: 

Ez a fajta drasztikus emelés jó néhány családot olyan helyzetbe hoz, hogy a család havi költségvetésének 30, 40, akár 50 százalékát is elviheti a rezsi.

A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozik. Ők azt mondják, hogy a vidéken, családi házban élőket, a többgenerációs családokat és az egyedülálló kisnyugdíjasokat érintheti rosszul a szerdán bejelentett jogszabály. Sőt már az is kiderült és a Naphire.hu is megírta, hogy mely megyékben lehet a legrosszabb a helyzet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés