Hirdetés

Ezekben a megyékben nagyon fáj majd a rezsicsökkentés megnyirbálása

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt arról először, hogy kicsit takarékoskodni kell az energiával és a rezsicsökkentés a mostani formájában fenntarthatatlan.

Mindez praktikusan azt jelenti, hogy aki egy meghatározott szinten felül fogyaszt, az "extra" felhasználásért piaci árat kell majd fizetnie.

Honéczy Barnabás / MTI

Egy háztartásnak mostantól havonta átlagosan 210,25 kilowattóra áramfogyasztás fér bele a keretébe, míg a gáz esetében havonta 144,08 köbméter az, amit még fedez a rezsicsökkentés.

Az Mfor.hu megnézte, hogy a KSH adatai szerint ez mire lesz elég. Azt találták, hogy a legfrissebb, 2020-as havi átlagosfelhasználási adatok szerint vannak olyan megyék, ahol a háztartások átlagfogyasztása jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik majd.

Ilyen lehet például Pest megye, ahol a fogyasztók már 2020-ban is jóval meghaladták a kormány által meghatározott átlagszintet az áramfogyasztás esetében. 

De az elmúlt években megnőtt a Tatabánya megyeszékhelyű Komárom-Esztergom megye háztartási áramfogyasztása is: a becslések szerint már a 2021-es átlagfogyasztás is át fogja lépni a meghatározott rezsicsökkentési szintet. Itt megírtuk, mi az a rezsicsökkentés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés