Hirdetés

Ez mindenkit érint: fontos figyelmeztetést adott ki a rendőrség

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csalókra hívta fel a figyelmet a Magyar Rendőrség. A Facebookon közzétett bejegyzés szerint a csalók e-mailben támadnak, és a rendőrség és az Interpol nevével visszaélve próbálnak adatokat kiszedni a kiszemelt áldozataiktól. 

A rendőrség azt írja, valótlan tartalmú levelek terjednek, amelyeket rendőrségi vezetők aláírásával láttak el. Mindenkitől azt kérik, hogy hagyják figyelmen kívül ezeket a leveleket, mert átverésről van szó. 

A Magyar Rendőrség szerint ezek a jelek utalnak arra, hogy csalók küldték a levelet:

Hivatkozás másolása

• Nemzeti Rendőrség Főigazgatóság nem létezik, Országos Rendőr-főkapitányság a helyes megnevezés.

• Igazságügyi Rendőrség szintén nem létezik.

• Interpol Központi Iroda (ICB) nem létezik.

• A nyelvtanilag helytelen megfogalmazás ugyancsak csalókra utalhat.     

• Amennyiben a Magyarország Rendőrsége e-mailben kommunikál, azt nem külföldi email címről teszi.  

• Az Országos Rendőr-főkapitányság sem az Interpol, sem az Europol nevében nem kommunikál, azt csak saját nevében, saját email címéről teszi.

• A törvényi hivatkozások pontatlan megjelölése (pl: a büntetőeljárási törvénykönyv 390-1. cikke nem létezik. Helyesen 2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról. A 390. szakasz nem arról szól, amire a levél utal, és nincs külön cikke sem.)   

Ezekre az apró jelekre is érdemes odafigyelni

Hivatkozás másolása

"Amennyiben elektronikus levelet kap, mindig ellenőrizze a feladót, kiemelten figyeljen a nyelvtanilag helytelen, magyartalan megfogalmazásra! Soha ne kattintson megszokásból, mindig legyen körültekintő! Amennyiben a kapott levelet gyanúsnak ítéli, a kért adatszolgálatatást semmilyen formában ne teljesítse!" - hívták fel a figyelmet. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés