Hirdetés

Rendkívüli: újabb területeken vezetett be hadiállapotot Putyin

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Vlagyimir Putyin szerdán jelentette be, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet szeptember végén Oroszország egyoldalúan a területéhez csatolt. Az erről szóló rendeletet az orosz elnök már alá is írta. Ennek értelmében az orosz katonai erőket és a Moszkva által kinevezett adminisztratív vezetést még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban.

A rendeletben az is szerepel, hogy a kormánynak létre kell hoznia egy különleges koordinációs tanácsot, amely az oroszországi régiókkal együttműködve fokozná Moszkva háborús erőfeszítéseit Ukrajnából. Emellett arról is rendelet született, hogy az Ukrajnával szomszédos nyolc oroszországi területen korlátozzák a ki- és belépés - írja az ATV.

A hadiállapotról szóló rendeletben nincs benne konkrétan, hogy ez milyen intézkedéseket jelent, az elnök három napot adott az ottani rendfenntartó erőknek arra, hogy javaslatokat tegyenek ezekre. Ettől függetlenül a rendelet már csütörtök nulla órától érvényes helyi idő szerint.

Putyin azt is elrendelte, hogy négy régióban hozzanak létre területvédelmi erőket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte a RIA-Novosztyi hírügynökség szerint, hogy a rendeletek nem jelentik Oroszország határainak lezárását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés