Hirdetés

Rasszista támadás Vinicius ellen – 8 hónapos börtönbüntetés Valencia-szurkolóknak

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Három valenciai szurkolót nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek hétfőn, amiért rasszista indítékból inzultálták a Real Madrid sztárját, Vinicius Juniort egy tavalyi La Liga-mérkőzésen. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki.

Három valenciai szurkolót nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek hétfőn, amiért rasszista indítékból inzultálták a Real Madrid sztárját, Vinicius Juniort egy tavalyi La Liga-mérkőzésen. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki.

A vádlottakat, akiket nyilvánosan nem azonosítottak, erkölcsi integritás elleni bűncselekmény miatt ítélték el, súlyosbító körülményként pedig faji indíttatású megkülönböztetés miatt - közölte a valenciai bíróság. Ezen felül két évre el tiltották őket a futballmeccsek látogatásától. Mivel nem voltak büntetett előéletűek, egyikük sem megy börtönbe, mivel a bírák általában felfüggesztik a két évnél rövidebb börtönbüntetéseket azoknál, akik első alkalommal vannak büntetve. A Real Madrid közleményben tudatta: "Nem ez az első ilyen jellegű ítélet, amelyet büntetőbíróságok és törvényszékek hoztak".

Az eset 2023. május 21-én történt, amikor a Real Madrid idegenben játszott a Valencia ellen a Mestalla stadionban, és a hazai szurkolók szidalmazták a brazil csatárt és majomhangot imitálva huhogtak a lelátón. A játékot megszakították, amikor Vinicius a szurkolók elé állt, és a felelősökre mutogatott, ami arra késztette a rendezőket, hogy a mérkőzés folytatása előtt követeljék a rasszista inzultusok beszüntetését.

Mindhárman "kiabáltak és skandáltak a játékosnak... nyilvánvaló megvetéssel a bőrszíne iránt... rasszista gesztusokat tettek, és megvetéssel, frusztrációt, szégyent és megaláztatást okoztak neki" - derült ki a bírósági dokumentumokból. A bíróság szerint a szurkolók "a főemlősök által tett gesztusokat szimulálták, és ismételten a majmok által kiadott hangokat adták ki" egy teli stadion és egy "hatalmas" televíziós, rádiós és médiaközönség előtt.

Bocsánatot kértek Viniciustól és a Realtól

Hivatkozás másolása

A Real Madrid közölte, hogy mindhárman elismerték a vétküket, és bocsánatkérő levelet küldtek Viniciusnak, a klubnak és mindenki másnak, "aki lekicsinylőnek vagy sértőnek érezte magát a viselkedésük miatt", és felszólították a szurkolókat, hogy kerüljék a "rasszizmus és az intolerancia" minden megnyilvánulását.

Az incidens, amely része a játékos elleni rasszista támadások sorozatának, nemzetközi felháborodást váltott ki, Brazília diplomáciai tiltakozást nyújtott be, és szolidaritásból lekapcsolta a fényeket Rio de Janeiro Megváltó Krisztus szobránál.

A Real Madrid büntetőfeljelentést tett, és napokon belül a rendőrség letartóztatott három fiatalt, "rasszista felhangú sértegetések és gesztusok" miatt "gyűlölet-bűncselekmény gyanújával".

Nem ez volt az egyetlen, hasonló incidens

Hivatkozás másolása

Amióta a most 23 éves Vinicius 2018-ban csatlakozott a Real Madridhoz, több spanyol stadionban is rasszista szidalmazást szenvedett el. 2023 januárjában egy sötét bőrű, Vinicius-mezt viselő képmást találtak a Real edzőpályájának közelében lévő hídról lelógatva egy transzparens mellett, amelyen ez állt: "Madrid gyűlöli a Realt". Decemberben négy Atletico Madrid-szurkoló ellen emeltek vádat az eset miatt, az ügyészek négy év börtönbüntetést kértek rájuk. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A valenciai incidens heves vitát váltott ki arról, hogy Spanyolország eleget tesz-e a rasszizmus visszaszorítása érdekében a labdarúgásban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés