Hirdetés

Megvan a válasz: ez okozza a ráncokat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a ráncokat egész egyszerűen csak az öregedés okozza, amit ráadásul még a nap ultraibolya fénye súlyosbít is, ám most egy úttörő új kutatás szerint egész más áll a ráncok, redők hátterében. 

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Mikrobiom Innovációs Központja a L'Oréal Research and Innovationnel közösen dolgozta ki a Frontiers című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányt, amely szerint a ráncok összefüggnek a bőr mikrobiomjával, vagyis a bőrünkben élő mikroorganizmusok összességével.

Ezek az eredmények megmagyarázzák azt is, hogy az öregedési folyamat miért nem egyenletes, mivel egyesek kevésbé ráncosak, míg másokon sokkal jobban "meglátszanak az évek."

"A bőrünk fiziológiailag is változik a korral; például ráncosodunk és szárazabbá válik a bőrünk" - mondta a szerző Se Jin Song, a CMI kutatási igazgatója egy nyilatkozatban. "De az embereknél eltérések vannak abban, hogy ez hogyan néz ki - valószínűleg önök is észrevették már, hogy vannak olyan emberek, akiknek fiatalabbnak vagy idősebbnek tűnik a bőrük, mint sok más korukbeli embernek."

A kutatók 650, 18 és 70 év közötti nő részvételével végzett 13 tanulmány adatait felhasználva megállapították, hogy a változatosabb mikrobiom összefügg a több szarkalábbal, vagyis a szem külső sarkában lévő nevetőráncokkal. Tehát minél nagyobb a mikroorganizmusok sokfélesége a bőrön, annál több a ránc a szem körül. Azonban ez nem biztos, hogy rossz, ugyanis az is kiderült, hogy azok, akiknek változatosabb a mikrobiomjuk, kisebb valószínűséggel szenvednek nedvességhiányban, ami a szemen kívül más helyeken is megereszkedetté és ráncossá teheti a bőrt - írja a New York Post.

"A bőrünkön lévő mikrobák meglehetősen kiszámíthatóan változnak az életkorral" - magyarázta a kutatási igazgató. A kutatók egyébként képesek voltak azonosítani a szarkalábak ráncaival összefüggő mikrobákat is. 

A kutatócsoport ugyanakkor megjegyezte, hogy bár ez az első olyan tanulmány, amely elkülönítette az öregedés jeleivel összefüggő mikrobiomokat a szarkalábakkal kapcsolatos mikrobiomoktól, de sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy rájöjjenek arra, hogy hogyan lehet megelőzni az öregedés jeleit. 

Rob Knight társszerző a kutatás kapcsán elmondta, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy egy nap megtudjuk majd, hogy lehet módosítani ezeket a mikrobiomokat, hogy egészségesebb legyen a bőrünk. Qian Zheng, a L'Oréal North America fejlett kutatásokért felelős vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy ezek az eredmények segítenek a vállalatnak abban, hogy a jövőben olyan termékeket fejlesszenek ki, amelyek egyes emberek egyedi igényeinek megfelelnek majd.

"Ez a kutatás úttörő jelentőségű az öregedés látható jeleihez, például a szarkalábak ráncaihoz kapcsolódó új mikrobiális biomarkerek azonosításában" - mondta Zheng. "Jelentős lépést jelent az egészségesebb, fiatalosabb bőrt biztosító technológiák kifejlesztése felé. Alig várjuk, hogy az új eredményeket megoszthassuk, amint azok elérhetővé válnak, elősegítve a tudományos közösség megértését és hozzájárulva az új bőrápolási megoldások fejlesztéséhez"."

Nos, az már korábban nekünk is feltűnt, hogy nem mindenki ugyanúgy öregszik, hiszen a ChatGPT-hez fordultunk annak érdekében, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy Gajdos Tamás nem öregszik. De a kérdésünkre sajnos még a mesterséges intelligencia sem tudott választ adni, ugyanis először azt válaszolta, hogy az ATV 65 éves műsorvezetője ugyanúgy öregszik, mint bárki más, aki az életkorával járó biológiai folyamatoknak ki van téve. Másodszor is megpróbálkoztunk a kérdéssel, akkor már azt a választ kaptuk, hogy Gajdos Tamás azért nem öregszik, mert egy fiktív személy és nem valóságos ember. Sajnos nem lettünk okosabbak a témában. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés