Hirdetés

Vírusszerűen terjed az interneten az ausztrál breaktáncosnő, akiből viccet csináltak az olimpián

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az olimpiai breaktáncverseny legfőbb bírája az ausztrál csapat tagja, Rachael Gunn mögé állt, miután a Párizsban bemutatott szokatlan gyakorlata megosztotta az internetet.

Gunn, aki Raygun néven versenyez, kiesett a B-lányok versenyéből, miután nulla pontot kapott, ami egyszerre tette nevetségessé és dicséretessé egyedi stílusát - írja a BBC.

"A breaktánc az eredetiségről szól, és arról, hogy valami újat mutassunk... és Raygun pontosan ezt tette" - védte Martin Gilian a sportolót, akit az ausztrál miniszterelnök is megdicsért, amiért "kipróbálta magát".

A párizsi játékokon debütált breaktánc nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában.

A 36 éves sydneyi egyetemi oktató szinte minden tekintetben kitűnt versenytársaival szemben, akik közül sokan a 20-as éveik elején járnak.

A pénteki három fordulóban nyújtott teljesítménye gyorsan felpezsdítette az internetet, a felhasználók mémek és videóparódiák tengerét hozták létre, megkérdőjelezve mindent a ruhájától kezdve a képzettségéig.

Gilian - akinek művészneve MGbility - azt mondta, hogy Raygun pontszáma a sportágban elfogadott "versenybírói rendszert" jelzi, és nem szabad úgy tekinteni, mintha azt bizonyítaná, hogy "nagyon rosszul teljesített volna".

Amellett, hogy megvédte a versenyben elfoglalt helyét az óceániai selejtezőben elért sikerére hivatkozva, Gilian dicsérte Gunnt az innovatív koreográfiájáért - amely magában foglalta a sprinklert és a vitathatatlanul legvitatottabb mozdulatát, a kenguruként való ugrálást.

"A környezetéből merített ihletet, ami ebben az esetben például egy kenguru volt".

Gunn - aki dzsessz-, sztepp- és társastáncosként szerzett tapasztalatokat - hasonló nyelvezetet használt, amikor magyarázatot adott előadására.

"Soha nem akartam legyőzni ezeket a lányokat abban, amit a legjobban tudnak, a dinamikus és erőteljes mozdulatokban, ezért másképp akartam mozogni, művészi és kreatív akartam lenni, mert hány esélyt kap az ember az életben, hogy ezt egy nemzetközi színpadon tegye"

- fogalmazott az ausztrál olimpikon.

Anthony Albanese, Ausztrália vezetője vasárnap a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy a Gunnt ért támadások nem felelnek meg a játékok szellemének.

"Az olimpia arról szól, hogy az emberek részt vesznek a sportban... és Raygunnak volt egy próbálkozása, jó neki".

A csapat tisztviselői és az olimpiai breaktáncosok közössége hasonlóan összefogott Gunn körül - felajánlva neki mentális egészségügyi támogatását és felhívva a figyelmet a kommentekben érkező gyűlölet hatásaira.

"Úgy gondolom, hogy ami a közösségi médiában történt a trollokkal és a billentyűzetharcosokkal... az nagyon kiábrándító volt" - mondta szombaton Anna Meares, az ausztrál olimpikon, aki a csapat párizsi kapitánya. "Abszolút szeretem a bátorságát. Imádom a jellemét" - tette hozzá.

Jeff 'J-Attack' Dunne, aki vasárnap a férfiaknál képviselte Ausztráliát, szintén dicsérte csapattársát.

"Csak annyit tudok, hogy ő volt Ausztrália vezető breaktáncosa a nőknél, és én 100%-ban elismerem és tisztelem őt" - fogalmazott Dunne.

Az 1970-es években New York városrészekben született, hip-hop ihletésű breaktáncot azért vezették be az idei programba, hogy a fiatalabb közönséget is bevonzzák a játékokra.

Egyes kritikusok szerint azonban a műfaj organikus jellege miatt, amely nem feltétlenül illik a szervezett versenyzéshez, nem lett volna szabad bevenni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés