Hirdetés

Döbbenet és gyász Olaszországban – újabb legendás futballista halt meg fájdalmasan fiatalon

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

59 éves korában elhunyt az olasz labdarúgás ikonja, Salvatore Schillaci, aki az 1990-es világbajnokság gólkirálya volt.

A Toto néven is ismert csatár hat gólt szerzett a tornán hazája színeiben. Ragyogó formája ellenére nem tudta győzelemre vezetni az Azzurrit - az elődöntőben a Diego Maradona vezette Argentína – a legendás Sergio Goycochea kapus bravúrjainak köszönhetően – búcsúztatta őket. Ettől függetlenül nemzeti ikonná vált, és nem csak a világbajnokság Aranycipőjét érdemelte ki a góllövőlista élén, hanem a legjobb játékosnak járó Aranylabda-díjat is, olyanokat megelőzve, mint Maradona és a világbajnok német válogatott kapitánya, Lothar Matthäus.

Schillaci szerda reggel halt meg egy palermói kórházban vastagbélrák következtében. A kórház közleménye szerint halála előtt 11 napig volt kórházban – írja a Sky Sports.

Egyetlen vb elég volt, hogy legendává váljon

Hivatkozás másolása

Schillaci, aki klubkarrierje során többek között a Juventusban és az Interben játszott, a világbajnokságon minden várakozást felülmúlt, hiszen korábban csak egyszer szerepelt Olaszországban, egy olyan mérkőzésen, amelyen nem szerzett gólt. Az Ausztria elleni nyitómeccsen csereként állt be, és az ő góljával nyert 1-0-ra a házigazda Olaszország. Szintén ő lőtte a győztes olasz gólt az Anglia elleni bronzmeccsen, ahol az ő tizenegyeséből állította be a házigazda a 2-1-es végeredményt.

Pályafutása során összesen 16 alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában. Érdekes módon a hazai rendezésű vb-n szerzett 6 gólján kívül mindössze egyet szerzett. 1999-ben vonult vissza a labdarúgástól.

Olaszország tiszteleg

Hivatkozás másolása

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az X közösségi médiaplatformon így tisztelgett Schillaci előtt: „Egy futballikon távozik közülünk, egy olyan ember, aki belopta magát az olaszok és a sportrajongók szívébe szerte a világon. Köszönjük az érzelmeket, amelyeket adtál nekünk, hogy álmodhattunk, ünnepelhettünk, ölelkezhettünk és lobogtathattuk nemzeti zászlónkat. Bon voyage, bajnok” - folytatta Meloni asszony.

Korábbi klubjai is tisztelegtek előtte a közösségi médiában.

„Ciao Toto” - írta a Juventus az Instagramon, míg az Inter Milan közösségi oldalain osztotta meg az üzenetet: „Egy egész nemzetet ringattál álomba az Italia '90 varázslatos éjszakái alatt”.

Gabriele Gravina, az olasz labdarúgó-szövetség elnöke bejelentette, hogy a hét hátralévő részében minden mérkőzés előtt egyperces néma csendet tartanak Schillaci emlékére az országban. Gravina így nyilatkozott: „A féktelen ünneplés, amelyben az ő arca volt a közös öröm szimbóluma, örökre az olasz futball része marad. Toto nagyszerű játékos volt, a kitartó vágy és a megváltás szimbóluma... a futballja tele volt szenvedéllyel. És ez a rettenthetetlen szellem mindenkit nagyra értékelt, és halhatatlanná teszi őt.”

Palermo, a város, ahol a labdarúgó született és nevelkedett, a temetés előtt végső búcsút vesz Schillacitól a futballklub Renzo Barbera stadionjában.

Teljesítményfokozók tették tönkre a Serie A-játékosok egészségét?

Hivatkozás másolása

A Schillaci nemzedékéhez tartozó olasz és Olaszországban játszó légiős játékosok közül sajnos az utóbbi időben többen viszonylag fiatalon meghaltak. Ilyen volt az épp Toto miatt a válogatottból Gianluca Vialli, aki tavaly januárban halt meg rákban. Korábban ugyancsak daganatos betegségben elhunyt az ugyanehhez a korosztályhoz tartozó szerb Szinisa Mihajlovics, aki szintén hosszú időn át Olaszországban játszott.

A Nemzeti Sport emlékeztet rá, hogy az olasz sajtó felkapta a kilencvenes évek egy másik válogatott sztárja, Dino Baggio szavait, aki szerint annak idején olyan sok elvileg legális, ugyanakkor ismeretlen eredetű teljesítményfokozó szert kaptak, hogy azok állhatnak a sok rákos megbetegedés mögött és a halálesetek kivizsgálását követelte.Maga Salvatore Schillaci viszont óvatos maradt ez ügyben. „Bármit vettünk be, amit adtak, az orvosi ellenőrzés alatt állt   – fogalmazott korábban a Corriere della Serának.   – Hogy a megbetegedések azzal lennének összefüggésben? Nem hiszem, nem akarom elhinni, remélem, nem így van” – idézi a most elhunyt legendát a Nemzeti Sport.    

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés