Hirdetés

Egyre több a QR-kódos csalás: mutatjuk, mire kell figyelni

Garai Kitti portré Garai Kitti

A koronavírus-járvány óta nagyon népszerűvé vált a QR-kódok használata, ami elhozta számunkra a papírmentes étlapokat és számlákat. A beolvasható kódok kényelmet és hatékonyságot eredményeztek, azonban nagy veszély is jár velük, ugyanis könnyen áldozattá válhatnak azok, akik beolvassák őket. 

A Check Point kiberbiztonsági szakértők szerint 587%-kal nőtt a QR-kódos adathalászat, és az úgynevezett "quishing" jelenség, miközben a Federal Trade Commission (FTC) is figyelmeztetést adott ki azoknak a fogyasztóknak, akik kockáztatják személyes adataikat.

A kiberbűnözők általában álcázhatják a valódi QR-kódokat: az eredetit a saját hamis kódjaikkal helyettesítik, amelyek átirányítják a szkennereket hamis oldalakra, ahol személyes adatokat lopnak vagy kártékony szoftvereket telepítenek. A hamis kódokba ráadásul bármikor belefuthatunk, akár egy parkolóautomatánál is. Az is előfordulhat, hogy a QR-kód beolvasása után szöveges üzenetet küldenek e-mailben, és azt állítják, hogy gyanús tevékenység volt a fiókban, vagy probléma merült fel egy csomag kézbesítésével kapcsolatban.

"A bűnözők célja, hogy beolvassa a QR-kódot és gondolkodás nélkül megnyissa az URL-címet" - figyelmeztetett az FTC, írja a New York Post. Azt tanácsolták, hogy minden esetben nézzük meg, milyen URL-címre akarnak minket átirányítani, figyelni kell itt is a helyesírási hibákra és a felcserélt betűkre. 

Továbbá megjegyezték, hogy soha ne nyissunk meg váratlan helyről származó QR-kódokat - például a fiókkal kapcsolatos problémára utaló sürgős üzeneteket -, és tartsuk naprakészen a telefonunkat, valamint aktiváljuk a kétfaktoros hitelesítést.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szeptemberi blogbejegyzése szintén arra kérte a fogyasztókat, hogy legyenek szkeptikusak és "gyanakvóak" az olyan QR-kódokkal kapcsolatban, amelyek beolvasás után bejelentkezési adatokat kérnek, és óva intett az olyan kódok beolvasásától, amelyek átverésnek tűnhetnek. 

A naphire.hu arról is írt, hogy egy szörnyen veszélyes Disney+ csalás terjed e-mailben, amely képes arra, hogy teljesen lenulláza a bankszámláját. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés