Hirdetés

Putyin ígéretet tett Zelenszkij megölésével kapcsolatban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Naftali Bennett volt izraeli kormányfő szerint Vlagyimir Putyin a moszkvai személyes találkozójukon megígérte, hogy „nem fogja megölni Zelenszkijt”. Az ukrán elnökkel szemben az inváziót követő napokban több merényletkísérlet is történt.

Bennett napokkal az orosz invázió után, 2022. március elején utazott Oroszországba, ahol három órát tárgyalt Putyin elnökkel. 

Bennett volt az első külföldi vezető, aki a háború kitörése után Putyinnal találkozott
Bennett volt az első külföldi vezető, aki a háború kitörése után Putyinnal találkozott

Bár a békeközvetítés nem járt eredménnyel, az izraeli miniszterelnök most egy saját YouTube csatornájára felöltött, közel 5 órás videóinterjúban elmondta, annyit elért, hogy Putyin megígérte, nem fogja likvidáltatni az ukrán elnököt.

Bennett azért kérte meg erre az orosz elnököt, mert Zelenszkij élete veszélyben forgott, 

több merényletkísérlet is történt ellene. 

Ezekben az akciókban állítólag a Putyin szövetségese, Jevgenyij Prigozsin irányítása alatt álló magánhadsereg, a Wagner-csoport zsoldosai, valamint csecsen különleges erők vettek részt.

Az ukrán elnök egy bunkerben rejtőzött el az inváziót követően. 

Putyin állítólag egy másik engedményt is tett Bennettnek, miszerint vállalta, hogy nem szorgalmazza Ukrajna fegyvermentesítését. 

Az orosz elnök mostanában sokkal kevésbé engedékeny, legutóbb borzalmas meglepetéssel fenyegetett a háború egy éves évfordulójára.

Korábbi cikkeinkben összegyűjtöttük, mi az 5 legsúlyosabb betegség, amibe Putyin állítólag már bele is halt, illetve mi az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb rejtélye, amiről mindenki hallgat

A volt miniszterelnök azt állítja, hogy a moszkvai utazása, amit akkoriban sokan bíráltak, mindenben az amerikai vezetéssel egyeztetve történt. 

Miután megkapta Putyin ígéretét, a visszaúton felhívta Zelenszkijt, és elmondta neki az orosz elnök üzenetét. 

Zelenszkij visszakérdezett: „Biztos benne?” Bennett azt felelte erre, hogy „100 százalékosan.”

Az ukrán vezető még aznap visszatért a kijevi irodájába, ahol egy videóban elmondta, hogy 

„Itt vagyok, nem félek”

A háború során Izrael humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, de eddig nem járult hozzá ahhoz, hogy fegyvereket, köztük a Vaskupola rakétavédelmi rendszert szállítson a kijevi kormánynak, és ezzel kockáztassa Szíriában a katonai konfliktust Oroszországgal.

Izrael számára létfontosságú ugyanis, hogy megakadályozza a határai mentén az iráni támogatással működő terrorcsoportok felfegyverzését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés