Hirdetés

Heteken belül a pokol szabadul Ukrajnára, Putyin iráni rakétákkal lőheti rommá az országot

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Drámai fordulat jöhet az orosz-ukrán háborúbanPutyin heteken belül ballisztikus rakétákkal lőheti rommá Ukrajnát. A rakétákat Washington szerint Irán szállította.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia kedden elítélte, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúban való felhasználásra, és új szankciókat hirdettek a légi szállítás ellen - írja az AFP.

Pattanásig feszült a helyzet

Hivatkozás másolása

„Azonnali lépéseket fogunk tenni az Iránnal kötött kétoldalú légiközlekedési megállapodások felmondására” - áll a három európai ország közös nyilatkozatában, hozzátéve, hogy »az Iran Air elleni szankciók bevezetésén is dolgozni fognak«.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban londoni látogatásán azt mondta, hogy Oroszország ballisztikus rakétaszállítmányokat kapott, és „valószínűleg heteken belül be fogja vetni őket Ukrajnában”.

Iránt egyáltalán nem hatotta meg a figyelmeztetés

Hivatkozás másolása

London, Párizs és Berlin közölte, hogy annak ellenére, hogy „új és jelentős intézkedésekre figyelmeztettek Iránnal szemben” arra az esetre, ha Irán rakétákat küldene, „most már megerősítést nyert, hogy Irán végrehajtotta ezeket a szállításokat”.

„Ez az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja katonai támogatásának további fokozása Irán részéről, és azt eredményezi, hogy iráni rakéták európai földre jutnak, növelve az ukrán nép szenvedését” - fogalmaztak. „Ez a cselekedet mind Irán, mind Oroszország részéről eszkalációt jelent, és közvetlen fenyegetést az európai biztonságra” – tették hozzá.

A három ország közölte, hogy „azonnali lépéseket tesznek az Iránnal kötött kétoldalú légiközlekedési megállapodások felmondására”. „Emellett folytatni fogjuk az iráni ballisztikusrakéta-programban, valamint a ballisztikus rakéták és más fegyverek Oroszországba történő átadásában érintett jelentős szervezetek és személyek megjelölését. Azon is dolgozunk majd, hogy szankciókat vezessünk be az Iran Air ellen” - mondták, támogatva ezzel Washington lépését.

Teherán mindent tagad

Hivatkozás másolása

Nem sokkal a közös bejelentés előtt Nasszer Kanani iráni külügyminisztériumi szóvivő az X közösségi médiaplatformon közzétett üzenetében tagadta, hogy az iszlám köztársaság fegyverszállításokat hajtott volna végre. Azt írta, hogy „az iráni fegyverek egyes országoknak történő átadásáról szóló hamis és félrevezető hírek terjesztése” „csúnya propaganda” és hazugság. Azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy céljuk „az Egyesült Államok és néhány nyugati ország által a Gázai övezetben elkövetett népirtás tömeges illegális fegyvertámogatásának dimenzióinak elfedése”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés