Hirdetés

Egyelőre nem Putyin szívta meg a háborút és a szankciókat

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz gazdaság egyelőre sokkal jobban teljesít a szankciók ellenére is, mint amire 2022 tavaszán az elemzők számítottak, miközben az Európai Unió roskadozik a kivetett szankciók miatt. 

A háború hatásainak értékelésekor először azt érdemes hangsúlyozni, hogy az orosz-ukrán háború a pandémia kedvezőtlen gazdasági hatásainak mérséklődésekor, illetve az újraindulás időszakában érte a magyar gazdaságot. Ezáltal önmagában is a növekedési pálya eltérülését, és az infláció lassabb visszarendeződését, sőt növekedését hozta – így fogalmaztak az Economx-nak az  Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakértői.

Mint mondták, Magyarország számára az energiapiacon zajlódó folyamatok a legfájdalmasabbak, hiszen rövid idő alatt nagyot emelkedett az importált energia ára. 

,,Az európai háborúból adódó kihívások és a megoldások keresése olyan lényeges kérdésekről terelték el a figyelmet, EU-s és tagállami szinteken is, mint például az idősödő népesség problémája, a versenyképesség nehézségei, a digitalizáció és a formálódó világgazdasági blokkokból adódó lehetőségek mielőbbi kiaknázása" – magyarázták a szakértők. 

Emellett rámutattak arra is, hogy a német gazdaság is komoly zuhanásba kezdett a háború után. Míg 2021-ben még 2,6 százalékkal növekedett, 2022-re már csaknem 2 százalékot zsugorodott a gazdasága, és ebből a recesszióból még 2023-ban sem tudott kikeveredni (-0,3 százalék). 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés