Hirdetés

Észak- és Dél-Korea is beszáll az orosz-ukrán háborúba? Putyin figyelmeztetést küldött

Garai Kitti portré Garai Kitti

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát, hogy nagy hibát követ el, ha felfegyverzi Ukrajnát a háborúban. 

Az orosz elnök azután figyelmeztette Dél-Koreát, hogy Szöul közölte, fontolóra vesz egy ilyen lehetőséget, válaszul Oroszország és Észak-Korea új paktumára, amely szerint bármelyik ország elleni agresszió esetén segíteni fogják egymást [Ukrajnával]. 

Putyin csütörtökön újságíróknak azt mondta, ha Szöul úgy dönt, hogy fegyvereket szállít Kijevnek, akkor Moszkva fog olyan döntésekez hozni, amelyek valószínűleg nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének - írja a BBC

Az orosz vezető nemrégiben Phenjanban járt, ahol kölcsönös védelmi megállapodást írt alá Kim DzsongUn észak-koreai vezetővel. Szöul korábban elítélte a megállapodást, mivel az veszélyezteti a nemzetbiztonságát. Csang Ho-jin nemzetbiztonsági tanácsadó erre reagálva úgy fogalmazott: országa újra kívánja gondolni az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatás kérdését. 

Putyin megjegyzéseit követően a dél-koreai elnöki hivatal pénteken közölte, hogy Dél-Korea "különböző lehetőségeket" fog mérlegelni az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban, és álláspontja "attól függ majd, hogy Oroszország hogyan közelíti meg ezt a kérdést". A hatóságok várhatóan beidézik majd Oroszország dél-koreai nagykövetét is, hogy tiltakozását fejezze ki - közölte a Yonhap hírügynökség meg nem nevezett diplomácia forrásokra hivatkozva. 

Bár Dél-Korea humanitárius segélyt és katonai felszerelést korábban is adott Ukrajnának, eddig elutasította a halálos fegyverek szállítását, mivel hivatalos politikája szerint nem fegyverezik fel háborús helyzetben lévő országokat.

Ukrajnában egyesek azt remélték, hogy a Moszkva és Phenjan közötti egyre mélyülő katonai együttműködés arra készteti Szöult, hogy átgondolja a hozzáállását. Elemzők korábban azt mondták, hogy Kijev arra fogja felhasználni Putyin Phenjanban tett látogatását, hogy fokozza a nyomást. A látogatás során Kim DzsongUn teljes támogatást ígért Oroszország ukrajnai inváziójához, és egyre több bizonyíték is van arra, hogy Oroszország már telepített észak-koreai rakétákat Ukrajnába. 

Pénteken az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby az orosz-észak-koreai megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott: "ennek minden olyan országot aggasztania kell, amelyiknek fontos a béke és a stabilitás fenntartása a régióban." Hozzátette, a megállapodás "nem meglepetés", mondván, hogy az Egyesült Államok már hónapok óta figyelmeztetett a két ország "kiépülő védelmi kapcsolatára".

Tokió "komolyan aggódik amiatt, hogy Putyin elnök nem zárta ki a haditechnikai együttműködést Észak-Koreával" - mondta Yoshimasa Hayashi japán kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a megállapodás "elfogadhatatlan".

Elemzők szerint a szerződésnek jelentős következményei lehetnek a világra és a régióra nézve is. Amellett, hogy Észak-Korea nyíltan felfegyverkezhet, Oroszország potenciálisan beavatkozhat a Koreai-félszigeten kialakuló újabb konfliktusba. A két Korea technikailag még mindig háborúban áll, és erősen őrzött határt tart fenn, ahol a feszültségek az elmúlt hetekben súlyosbodtak.

Csütörtökön egy incidens során észak-koreai csapatok "rövid időre átlépték" a határt, majd visszavonultak, miután Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le - közölték pénteken a szöuli hatóságok. Ez a harmadik ilyen incidens kevesebb mint három héten belül. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített vezérkara szerint a két korábbi eset - június 9-én és június 18-án - nem szándékosnak tűnt.

Korábban már írtunk róla, hogy Észak-Korea lehet az orosz-ukrán háború egyik nagy nyertese

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés