Hirdetés

Rendkívüli: ennyit kell fizetniük a magyaroknak az energiáért és a földgázért

Garai Kitti portré Garai Kitti

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök délelőtt bejelentette a rezsicsökkentés új szabályainak részletét. 

A kormánybiztos mindenekelőtt elmondta, azon kell gondolkozni, hogy lesz-e egyáltalán energia Európában. "Nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, de nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra" - tette hozzá. 

A kormány ezért egy új tarifa bevezetése mellett döntött. Ez a lakossági piaci ár, amely alacsonyabb lesz, mint a piaci ár. Az erről szóló rendelet ma megjelent a Magyar Közlönyben is. Mint írták, a kormány a mostani rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja, először december 30-án.

A bejelentés szerint a villamosenergia esetében 2523kWh/év fogyasztásig 36 forintot, az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh kell fizetni, míg a piaci ár 268 forint lenne. 

A földgáznál 144 köbméter/hóig a kedvezményes tarifát, 102 forintot kell fizetni köbméterenként. E felett 747 forint/köbméter a fizetendő, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne – közölte Németh.

A H tarifa korlátlanul fennáll, valamint megmarad a nagycsaládos kedvezmény és a társasházak is külön kedvezményt kapnak - írta az ATV.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai kormányinfón számolt be arról, hogy megváltoztatják a rezsicsökkentés szabályait, mert az az eddigi formájában tarthatatlan. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés