Hirdetés

Putyin kijelentette: a céljait bármi áron el fogja érni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Napvilágra került Putyin és Elon Musk beszélgetése, miszerint Putyin kész tárgyalni Ukrajnával. Állítólag az orosz elnök nyomatékosította, hogy Ukrajnának el kell fogadnia a tartós semlegességet, valamint el kell ismerni Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz történő annektálását. A hírek szerint Putyin azt is kijelentette, hogy ezeket a célokat bármi áron el fogja érni.

Ian Bremmer az Eurasia Group előfizetőinek küldött levelében azt állította, hogy Elon Musk közvetlenül beszélt Putyinnal, mielőtt tweetelte a nagy port kavaró, orosz-ukrán háborút lezáró tervét, mely szerint Ukrajnának véglegesen át kellene adnia saját területeit Oroszországnak - írta a Liner.  Bremmer elárulta: Musk azt mondta neki, hogy Putyin kész tárgyalni, ha a Krím Oroszországé lesz.

Állítólag az orosz elnök tisztázta is a feltételeit Muskkal: Ukrajnának el kell fogadnia a tartós semlegességet, valamint el kell ismernie Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsa régiók Oroszországhoz történő annektálását. Kijelentette azt is, hogy ezeket a célokat bármi áron el fogja érni, beleértve a nukleáris fegyverek esetleges bevetését is, amennyiben Ukrajna megszállja a Krímet. 

Bremmer arról is írt, hogy Musk azt mondta neki, “mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük ezt a végkimenetelt”. A világ leggazdagabb embere ezután a beszélgetés után posztolt egy tweetet, melyben az orosz-ukrán háború lezárására tett javaslatokat. 

Musk azzal érvelt, hogy a béke elérése érdekében Oroszországnak meg kellene engedni, hogy megtarthassa a 2014-ben illegitim módon és erőszakkal annektált Krímet. Emellett pedig azt is javasolta, hogy tartsanak szavazást Ukrajna jelenleg megszállás alatt álló területein, melyeket a Kreml majd az eredmények szerint annektál. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés