Hirdetés

Putyin aláírta! Életfogytiglant is kaphatnak az oroszok hazaárulásért

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Életfogytiglani börtönbüntetést kapnak a hazaárulásban bűnösnek talált oroszok, miután Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely hivatalosan megnöveli bűncselekményre kiszabható büntetési tételt.

A lépés, amely az ukrajnai háború kezdete óta az ellenvélemények visszaszorítására irányuló törekvés része, felkerült a Kreml weboldalára, és megemeli a hazaárulás, a terrorizmus és a nemzetközi szervezetek munkájának segítése miatt kiszabott büntetéseket.

A törvényhozók már megszavazták a hazaárulásért járó leghosszabb életfogytiglani büntetés kiszabását, amit eddig 20 évben maximalizáltak.

A jogalkotók azt is jóváhagyták, hogy a jelenlegi 15 évről 20 évre emeljék a „terrorcselekmény” elkövetéséért – életeket veszélyeztető, Oroszország destabilizálására irányuló cselekményként definiált – kiszabott büntetés felső határát.

A szabotázsban bűnösnek talált személyek 15 év helyett 20 év börtönbüntetést is kaphatnak, míg a "nemzetközi terrorizmusért" elítélteket életfogytiglani, 12 év feletti börtönbüntetésre ítélhetik. A rendelet nem fejti ki, mi az a „nemzetközi terrorizmus”.

Jogvédő szervezetek már korábban is kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a hatóságok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elcsendesítsék a még megmaradt ellenzéki hangokat.

Oroszország szerint azért van ilyen törvényekre szükség, hogy megvédjék az országot Ukrajna és a nyugati hírszerző ügynökségek beszivárgásától.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés