Hirdetés

Putyin embere szerint Alaszka visszafoglalása következik

Morvay Péter portré Morvay Péter

A szankciók miatt megfenyegette a parlament elnöke Amerikát

Hivatkozás másolása

Az Oroszország elleni szankciók miatt Moszkva felmondhatja az Alaszka eladásáról szóló szerződést.

Az orosz duma elnöke, Vjacseszlav Volodin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha lefoglalják a külföldön lévő állami vagyont. 

„Amerika soha ne feledje, hogy van egy orosz tartománya: Alaszka. Ezért, ha le akarják foglalni a vagyonunkat, nekünk is van mit visszakövetelnünk.”

A fenyegetés előzménye, hogy az amerikai kormány fontolóra vette Oroszország nemzetközi háborús törvényszék elé állítását, és a külföldön őrzött több százmilliárd dollár értékű orosz vagyon elkobzását.

Alaszkát még a 19. században adta el az orosz cár az Egyesült Államoknak, ötmillió dollárért. Ennek az összegnek a mai értéke mintegy 100 millió dollár, amiből látszik, hogy Oroszország nagyon rossz üzletet kötött, miután az Alaszkában azóta feltárt energia és nyersanyag készletek ennek sokszorosát érik. 

Az orosz parlament alelnöke, Pjotr Tolsztoj pedig népszavazás kiírását kezdeményezte Alaszkában. 

Putyin helyettese, Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke nyílt nukleáris fenyegetéssel toldotta meg az üzenetet. „Abszurd elgondolás megbüntetni a legnagyobb nukleáris haderővel rendelkező országot, mert ez az emberiség lété veszélyezteti.” – mondta Medvegyev, aki szerint az Egyesült Államoknak a saját történelmét kellene megvizsgálni, mielőtt másokat megítél.

„Az egész amerikai történelem véres háborúk sorozata, a bennszülött indián lakosság leigázásától kezdve. Az USA-nak és haszontalan strómanjainak emlékezniük kellene a Biblia szavaira: ’Ne ítélj, hogy ne ítéltess…’” – üzente Medvegyev.

Fotó: Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés