Hirdetés

Kiszivárgott! Ide menekülhet Putyin

Morvay Péter portré Morvay Péter

Vlagyimir Putyinnak súlyos betegsége mellett egy készülő puccsal is szembe kell néznie – állítják brit elmzők.

„Keselyűk köröznek Putyin körül”, 

akik csak az alkalomra várnak, hogy megbuktassák az orosz elnököt, írja a Daily Star.

Putyin legutóbb egy haditanácskozáson vett részt videolinken kerezstül
Putyin legutóbb egy haditanácskozáson vett részt videolinken kerezstül MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

A találgatások azt követően újultak ki, hogy a Kreml szóvivője bejelentette, miszerint elmarad Putyin szokásos újévi nemzetközi sajtókonferenciája.

A bizonytalan helyzetet Jevgenyij Prigozsin, a rettegett Wagner-csoport alapítója próbálhatja meg a saját javára fordítani, mivel ő több tízezer zsoldossal rendelkezik. 

„Kiszámíthatatlan a helyzet Putyin számára” – véli Christo Grozev, a Bellingcat elemző intézet munkatársa. 

Szerinte egy Prigozsin vezette puccs reális lehetőség az új évben: „A helyzet robbanásveszélyes. Vagy véres forradalom vezeti le a feszültséget vagy egy belső puccs."

Prigozsin egyik fő riválisa a keményvonalas biztonsági főnök, a 71 éves Nyikolaj Patrusev lehet, aki a hírek szerint szintén visszafogottan viselkedik, míg egy másik keményvonalas, Szergej Kirjenko volt miniszterelnök a pletykák szerint szintén vezetői ambíciókat táplál.

Más feltételezések szerint azt keresik, hogy puccs esetén hol lehetne biztonságos menedéket találjani Putyin számára, ha esetleg el kellene menekülnie az országból.

A Noé bárkája hadműveletnek nevezett terv szerint Putyint Dél-Amerikába menekítenék.

A jelentések bizonytalanságát azonban növeli, hogy a háború eddigi 10 hónapja alatt számos hír jelent meg Putyin állítólagos súlyos betegségéről, sőt haláláról is, amelyek alaptalannak bizonyultak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés