Hirdetés

Kitört a háború Putyin és Biden között: az orosz elnök mosolyogva jelentette be, hogy igaza volt

Nap Híre portré Nap Híre

Vlagyimir Putyin szerint Joe Biden azért tett a személyét sértő kijelentést, mert ő "Oroszország számára előnyösebbnek" nevezte, ha Biden marad az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai elnök sértő szavai csak megerősítik az ő igazát - tette hozzá.

Mint azt a naphire.hu is megírta, egy szerdai San Franciscó-i adománygyűjtő kampányrendezvényen Joe Biden a "son of a bitch” kifejezéssel illette az orosz elnököt felszólalásában, amelyben az emberiséget fenyegető veszélyekről beszélt. "Van egy őrült rohadék, az a Putyin nevű fickó, meg mások. És mindig aggódnunk kell egy nukleáris konfliktus miatt. De az egész emberiséget fenyegető, egzisztenciális veszély mégis a klímaváltozás" - fogalmazott Biden. Arról is beszámoltunk, hogy a Kreml nagyon kiakadt Joe Biden miatt, Dmitrij Peszkov szóvivő pedig közölte, hogy "az Egyesült Államokra nézve szégyen, hogy Joe Biden amerikai elnök sértő nyilatkozatot tett orosz hivatali partnerére, Vlagymir Putyinra."

Most az orosz elnök is reagált a történtekre, és mosolyogva jelentette be, hogy igaza volt. 

"Mi ugye nemrég beszéltünk, és akkor ön azt kérdezte tőlem, hogy kit részesítenénk előnyben az Egyesült Államok jövendőbeli elnökeként" - felelt Putyin Pavel Zarubin újságíró kérdésére. "Azt mondtam, bármelyik elnökkel készek vagyunk dolgozni, de úgy vélem, számunkra, Oroszország számára Biden előnyösebb lenne. És abból ítélve, amit ő mondott rám, teljesen igazam volt, mert ez volt a megfelelő reakció arra, amit mondtam" - válaszolt Putyin mosolyogva.

Putyin hangsúlyozta: Biden nem mondhatta azt neki, hogy "Vologya ügyes vagy, köszönöm, sokat segítettél". "Értjük, hogy mi zajlik ott belpolitikai szempontból, és a reakció teljesen helyénvaló, ez pedig azt jelenti, hogy igazam volt" - tette hozzá az orosz államfő, írja az MTI. 

Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy Joe Bidenről és elődjéről, Donald Trumpról tett kijelentéseit az orosz, nem pedig az amerikai hallgatóságnak szánta. "Ön orosz újságíró, s ezért is kérdezte meg, hogy ki az előnyösebb számunkra. Mint ahogy már akkor is mondtam, most is megismételhetem: Biden" - mondta Putyin.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete szerint Moszkva határozott tiltakozását tartalmazó jegyzéket adtak át az amerikai külügyminisztériumnak Biden kijelentései miatt. "Ahogy ma reggel a külügyminisztérium megkezdte munkáját, határozott tiltakozást tartalmazó jegyzéket adtunk át az amerikai kormányzat által az orosz elnök irányába tett felháborító és megengedhetetlen sértésekkel kapcsolatban" - olvasható a diplomáciai képviselet Telegram-oldalán, amit Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Antonov hangsúlyozta, hogy a jelen helyzetet aligha lehet egyszerű bocsánatkéréssel rendezni, "amibe az amerikai hatóságok úgysem mennének bele". Megjegyezte, hogy közelgő novemberi amerikai elnökválasztással az ilyen kirohanások rutinszerűvé válnak majd.  A diplomata szerint Biden megengedhetetlen kijelentése csak a tehetetlenséget bizonyítja és a józan ész hiányát az Oroszországgal folytatott politikában.

"Mindent elkövetnek azért, hogy indulatok vezérelte választ provokáljanak ki belőlünk. Nyilvánvaló, hogy a gorombaság, sértések, nyomdafestéket nem tűrő kijelentések nem szolgálják a stratégiai biztonság megerősítését, amelyre annyira szüksége van a világnak a jelen történelmi körülmények között" - fogalmazott Oroszország washingtoni nagykövete.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés