Hirdetés

Felkérdezte Orbán Viktort, kirúgta a püspöke a katolikus papot

Nap Híre portré Nap Híre

Súlyos vádakat fogalmaztak meg Udvardy György veszprémi érsekkel szemben.

A HVG arról számolt be, hogy Cseh Péter Mihály egykor igen népszerű volt katolikus pap hatalmi bántalmazással vádolja egy interjúban Udvardy György veszprémi érseket. A lap kiemelte, hogy Cseh még 2016-ban vált ismertté a médiában, amikor az egyik videójában Orbán Viktort a luxuséletet élő Habony Árpádról kérdezte, aki nem tartja magát közszereplőnek. 

Azonban a pap kérdéseit nem nézte akkor jó szemmel a Pécsi Egysházmegye, és Udvardy György akkori megyés püspök - ma veszprémi érsek - vizsgálatot indított ellene. Ezután eltiltották a papi tevékenységtől, majd újra szolgálatba léphetett. 2020 szeptemberében azonban ismét felfüggesztettek a szolgálat alól.

A volt pap most először adott interjút, amelyben a felfüggesztéséről is beszélt. Elárulta, hogy azóta megházasodott, majd kijelentette, hogy ő nem kilépett a papságból, nem elhagyta a hivatását, hanem őt elzavarták.

"Körülbelül másfél évig próbáltam visszajutni, élt bennem a remény, hogy ez sikerülhet. Idefelé jövet próbáltam megfogalmazni magamban, hogy mi vezetett a felfüggesztésemhez. Arra jutottam, hogy amit Udvardy György a Pécsi Egyházmegyében 10 éven keresztül velem, illetve másokkal is művelt, arra én ezt a két szót tudom mondani, hogy hatalmi abúzus. Külső szemlélőnek talán nem olyan egyértelmű, de az a rengeteg megaláztatás, amit ő velem szemben elkövetett, az erősen romboló"

- fogalmazott, ugyanakkor azt többször is elmondta, hogy az egyházi vezető mások ellen is követett el hatalmi visszaélést. "Amit Udvardy György velem csinált, az tönkretétel volt".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés