Hirdetés

Brutális porvihar jön megint, baj lehet az utakon - itt a figyelmeztetés

Garai Kitti portré Garai Kitti

Baj lehet az utakon, vezessenek ma nagyon óvatosan, ugyanis a viharos szél gondokat okozhat.

Az Útinform figyelmeztetést adott ki a honlapján: erős, viharos széllökésekre kell számítani elsősorban a Dunántúlon, főként a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken, valamint a Tiszától keletre eső tájakon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Azt írták, a viharos szél sok helyen hordja és viszi magával a homokot vagy a port, porvihart kavarva, így a látótávolság lecsökkenhet a magyar utakon. 

Megjegyezték: a hegyvidéki, illetve a fákkal határolt utakon, illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani.

Az Útinform azt kérte az útra kelőktől, vezessenek kellő figyelemmel - közölte az MTI.

A porvihar okozta a borzalmas tömegbaleset az M1-esen

Hivatkozás másolása

Mint azt a Naphíre is megírta, a szombati katasztrófában 41 gépjármű volt érintett. Egy férfi meghalt, további 39 ember megsérült; ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben. A baleset fő oka a porvihar volt.

Lapunk arról is beszámolt, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai szerint a klímaváltozás és az intenzív földhasználat is hozzájárult a szombati porvihar kialakulásához. Sipos Györgyöt, az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense szerint éghajlatváltozás következtében egyre gyakrabban fordulnak elő porviharok Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés