Hirdetés

Politico: Csak Novák Katalin kaphatott meghívót Magyarorszgról a királynő temetésére

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Politico megszerezte a brit külügyminisztérium előkészítő dokumentumát arról, hogyan szervezik meg a II. Erzsébet temetésére érkező külföldi vezetők közlekedését Londonban. 

A külföldi brit nagykövetségeknek kiküldött tájékoztatóból az is kiderül, hogy országonként csak egy vezetőt hívnak meg, akiket csak egy társuk kísérhet el, de nem hozhatnak delegációt magukkal.

A külügyi dokumentum nem részletezi a meghívottak névsorát, de miután az már hivatalos, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már megkapta a meghívást, az alapelvből következik, hogy más vendég nem várható Magyarországról.

A Daily Mail úgy tudja, hogy Joe Biden amerikai elnök és felesége is személyre szóló meghívót kaptak, ami azt jelenti, hogy egyetlen más volt elnök sem lesz ott a temetésen Londonban.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a rendkívüli biztonsági előírások miatt a külföldi vendégeknek szigorú protokollt kell betartani: nem használhatnak magánrepülőgépet, sem helikoptereket az érkezéshez és az állami temetés helyszínére sem utazhatnak saját gépkocsival.

A tervek szerint a külföldi állam- és kormányfőket VIP buszokkal szállítják majd a szálláshelyeikről a Westminster apátságba.

III. Károly a szeptember 19-ei temetés előestéjén a Buckingham palotában fogadást ad a vendégek tiszteltére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés