Hirdetés

Elszabadult a pokol, nagy a baj a magyar határon

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6576-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5986-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Putyin kiadta a parancsot, kegyetlen támadást indítottak az oroszok Kijev és Odessza ellen. Oleh Kiper odesszai kormányzó elmondta: az orosz támadás közel három órán át tartott, és számos mezőgazdasági, valamint kikötői létesítményt megrongált Izmailban. A támadásban súlyosan megsérült és kórházba szállítása után meghalt egy mezőgazdasági vállalat dolgozója.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint a légvédelem 23 támadó eszközt semmisített meg a 33-ból. Oroszország 25 iráni gyártmányú Sahíd drónt, hét manőverező robotrepülőgépet és egy Iszkander ballisztikus rakétát lőtt ki a térségre. Az orosz hadsereg Kijevre is lecsapott szerda reggel, de az ottani védelmi rendszer az összes támadó fegyvert megsemmisítette - közölte az ukrán főváros katonai vezetése.

Arról is írtunk, hogy fogytán az ukrán hadsereg: a vezetés egy sor rendeletet adott ki, amelyek azt a célt szolgálják, hogy minél szélesebb körből tudják feltölteni a nyári ellentámadás veszteségei miatt megfogyatkozott hadsereget. Az intézkedések egy része a hazai lakosságot érinti. Ezentúl kötelező lesz a nők katonai nyilvántartásba vétele Ukrajnában, elsőként az orvosi szférában dolgozókat és a gyógyszerészeket írják össze október 1-től. A nők katonai nyilvántartásba vétele eddig önkéntes alapon történt, és nem járt utazási korlátozásokkal. 

Mozgósítják a legalább egy diplomával már rendelkező, de a sorozás elkerülése érdekében újabb tanulmányokat megkezdő hadköteles diákokat is. "Hadiállapot idején az alkotmány lehetővé teszi az állampolgárok szabadságjogainak korlátozását" - mondta Fegyir Veniszlavszkij parlamenti elnöki megbízott, aki szerint Ukrajnában mintegy 60 ezer férfi használta fel az egyetemi tanulmányait arra, hogy elkerülje a mozgósítást.

Készülhetnek a hazatoloncolásra a külföldre menekült ukrán sorkötelesek is. "Az ukrán bűnüldöző szervek a világ szinte bármely országában kérhetik azoknak a személyeknek a kiadatását, akik hamisított orvosi igazolásokkal utaztak külföldre, hogy Ukrajnában felelősségre vonhassák őket” – jelentette be David Arahamija, a Nép Szolgája kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője. A képviselő szerint „akik illegálisan hagyták el Ukrajnát, vesztegetésért, okirat-hamisításért és a mozgósítás kijátszásáért fognak felelni a törvények szerint”.

Mindeközben az oroszok brutális csapást mértek Kosztantyinivka piacára szerdán. A támadás legkevesebb tizenhat halálos áldozatot követelt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök közölte, hogy egy gyerek is van a halottak között, a sebesültek száma pedig a harmincat is meghaladja.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve közölte, hogy négy ukrán támadást vert vissza az orosz hadsereg Verbove és Rabotine környékén, Zaporizzsja megyében az orosz erők taktikai helyzete változatlan maradt. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés