Hirdetés

Playboy forradalmár volt a művész, aki Hitlert és Prigozsint is megihlette

Morvay Péter portré Morvay Péter

210 éve született az egyik legvitatottabb német művész, Richard Wagner, akinek zenéje Adolf Hitlert is inspirálta. Róla kapta nevét a hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport is.

A Lipcsében született zeneszerző a 19. század meghatározó művésze volt, akit operái mellett újszerű alkotói felfogása is kiemelt kortársai közül.

Kezdetben az irodalom jobban érdekelte, mint a zene: gimnazista korában még tragédiákat is írt. Soha nem tanult rendszerezett formában zenét, a lipcsei Tamás-templom karnagyától leste el a legfontosabb alapokat, olyan sikeresen, hogy 21 éves korára már a magdeburgi városi színház karmestere lett. 

Itt meg is házasodott, de a siker sokáig elkerülte, sőt az 1848-as forradalmi megmozdulásban való részvétele miatt el is kellett menekülnie Németországból.

Svájcban telepedett le, ahol elvált, majd újraházasodott, miután elszerette egy zürichi üzletember feleségét.

Richard Wagner a zenén kívül is széles körben hatott, sokan az első modern művésznek tekintik
Richard Wagner a zenén kívül is széles körben hatott, sokan az első modern művésznek tekintik The New York Times

1861-ben visszatérhetett hazájába. II. Lajos bajor király Münchenbe hívta, és ettől kezdve rendezett, sőt, fényűző körülmények között élt, ám 

kicsapongó életvitele annyira felháborította a münchenieket, 

hogy onnan is távoznia kellett. Visszaköltözött Svájcba, ahol 

Liszt Ferenc leánya, Cosima lett a múzsája. 

Wagner nem csak a zenével akart hatni közönségére, hanem operáinak misztikus történeteivel, az előadások látványvilágával és a visszatérő fő motívumoknak a hangsúlyozásával is.

Modern művész volt abból a szempontból is, hogy tudatosan közvetített ideológiát is a műveivel, amelyek a német kultúrkört magasztalták, annak mitológiai gyökereit hangsúlyozva.

Egyik leghíresebb kompozíciója, a Walkürök lovaglása az Apokalipszis most című filmben is szerepel, ahol a légi lovassági század

helikopterre szerelt hangszórókon játssza ezt a zenét egy vietkong falu elleni támadás során.

Közönségétől komoly odaadást várt el: leghíresebb, négy műből álló operaciklusa, 

A Nibelung gyűrűje teljes játékideje 15 óra,

míg a „Trisztán és Izolda” előadása önmagában négy órát vesz igénybe.

A Wagner-operákhoz hozzátartozik a monumentális látványvilág, ő maga tervezte a bayreuthi Festspielhaust, ahol kizárólag az ő műveit adják elő évről évre.

Zenei újításai és összművészeti megközelítése nagy hatással volt a későbbi zeneszerzőkre, többek között Gustav Mahlerre, Richard Straussra és Claude Debussyre. 

A zenén kívül is meghatározó befolyása volt: Wagner szűk ismeretségi köréhez tartozott többek között Friedrich Nietzsche, és rajongott érte Charles Baudelaire és Paul Verlaine is. 

Wagnernek a német nacionalizmussal kapcsolatos nézetei is vitatottak, kifejezetten vállalhatatlan azonban az erőteljes antiszemitizmusa, ami művei mellett olyan írásaiban is megjelenik, mint a „Judaizmus a zenében” című tanulmánya. 

Nem véletlen, hogy leghírhedtebb 20. századi rajongója Adolf Hitler volt, aki zenéjét és a tömeghatású előadásait tudatosan beépítette a náci propagandába.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés