Hirdetés

Újabb belső feszültség, nekiment a Wagner-vezér Putyin katonáinak

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője. 

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban - írja az MTI.

"Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat" - fogalmazott Prigozsin.

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt - melyeket szerinte szándékosan tartanak vissza - a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél.

A győzelem napja alkalmából maga Vlagyimir Putyin is megszólalt: szerinte "Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét".  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés