Hirdetés

Bizarr fejlesztés: így beszélgethet a halott rokonaival

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó cég azt ígéri, hogy lehetővé teszi az elhunyt rokonokkal való kapcsolattartást a metaverzumban.

A bizarr kijelentés a hasonlósgok ellenére nem az embereket megtévesztő ezoterikus praktikákra épít, hanem egy új technológiára, amelyet mára  filmipar is használ egykori sztárok „újjáélesztésére”.

A ChatGPT programja lehetővé teszi, hogy bárki még életében elmentse a hangját, a mozgásmintáit és a személyiségjegyeidet, amelyekből egy MI-chatbot lehetővé teszi, hogy a túlélő rokonok az illető halála után beszélgetést folytassanak vele – írja a Vice.

A fejlesztés irányítója, Artur Sychov azt állítja, hogy projektjének célja a gyászolóknak lehetővé tenni, hogy 

haláluk után valósághűen tudjanak kapcsolatba lépni szeretteikkel.

Egyre több területen számítanak a mesterséges intelligencia bekapcsolódására
Egyre több területen számítanak a mesterséges intelligencia bekapcsolódására

A informatikus számára az inspirációját apja halála adta. Sychov szerint a technológia fejlődése azt jelenti, hogy nagyjából „öt év múlva” már hétköznapi gyakorlat lesz, hogy ezek a VR-robotok utánozzák az érintett személlyel való beszélgetést.

„A mesterséges intelligencia rendkívül gyorsan fejlődik. 

Őszintén szólva gyorsabban fejlődik, mint ahogy azt mi is gondoltuk".

A MI más területeken is váratlan eredményekre képes. A ChatGPT segítségével készültek már olyan tervrajzok, amelyekhez elegendő volt a chatbotnak elmondani egy épület paramétereit, és az hamarosan 

kész tervrajzzal válaszolt.

Mint arról írtunk, van, ahol, már munkába is léptek: Skóciában például robotbuszok viszik az utasokat, amelyek sofőr nélkül közlekednek.

A fejlesztésekbe a nagypolitika is beleszól, a orosz-ukrán háború kitörése után orosz börtön-hackerek ezrei hagyták el az országot. A konfliktus 5 legnagyobb rejtélyéről nemrég közöltünk összeállítást. 

Sychov szerint a MI-fejlesztésű robotok még nem tökéletesek, de már rendelkeznek egyfajta rövid távú memóriával.

A mérnök úgy véli, hogy a virtuális világban a mesterséges intelligencia kedvezőbb környezetet ad a tanuláshoz, mivel nagy mennyiségű adat is a rendelkezésére áll, miközben a gép élőben tanul.

"Ez tökéletes feltétel az MI számára, mert minden digitális tárgyból azonnal tanulhat".

A közeljövőben az emberek képesek lesznek feltenni a chatbotoknak egy kérdést, például egy feladat elvégzésére, és azok azonnal nekilátnak a megoldásnak, nincs szükség további digitális adatok megadására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés