Hirdetés

Újabb pedofilbotrány - Szájon csókolta, ölbe vette a rábízott kislányokat a fővárosi gyermekotthon nevelője, esetenként hazavitte őket, velük aludt és fürdött

Nap Híre portré Nap Híre

Népszava értesülései szerint két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, az igazgatót később mégis kitünteték, mégpedig fideszes javaslatra. 

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A többi között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól írta meg a 24.hu

Az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza. Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott – írta a lap. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: 

családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. 

Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben, külön méltatva Herczeg Krisztián példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat. A vizsgálatokat az otthonban történt tragédiák tették szükségessé – írta a lap. 

Az első rendkívüli esemény 2010. novemberében történt, amikor az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. „A kisfiú halála miatt négy dolgozó ellen emeltek vádat, első és másodfokon is felmentették őket, majd az ismételt ügyészi fellebbezésre tekintettel a nevelőtanárt 2015-ben 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, de ezt 2016-ban 1 év próbára bocsátásra enyhítették” – tájékoztatta a Népszavát a Fővárosi Főügyészség. Majd ugyanebben a hónapban egy másik haláleset is történt. 

Az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Néhány hónappal később, 2011. január első hetében derült ki, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból. „Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban” – ismerte el Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője akkor az Indexnek (a jelentést akkoriban nem tették közzé), majd arra a kérdésre, hogy miképpen folyhatott ez ilyen sokáig titokban, azt válaszolta, hogy „a férfi csoportvezető, tehát egyfajta főnök volt, és a hierarchiában alatta állók nem kérdőjelezték meg a cselekedeteit”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés