Hirdetés

Elszabadultak az indulatok a parlamentben: ököllel estek egymásnak a képviselők

Nap Híre portré Nap Híre

Ököllel estek egymásnak a török parlament egyes képviselői pénteken, miután egy ellenzéki törvényhozó síkraszállt egy 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett, és felszólalásában terroristának nevezte a török kormánypárt képviselőit.

Az ankarai parlamentben készült televíziós felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó, a pulpituson felszólaló Ahmet Sikhez rohannak és rátámadnak . Több tucat képviselő csatlakozott a "közelharchoz", egyesek megpróbálták visszatartani a többieket. A pulpitus lépcsőfokaira vér került, médiainformációk szerint legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

A szóban forgó ellenzéki politikust, Can Atalayt 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban marasztalták el hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ellene hozott - 18 év börtönbüntetést megállapító - ítélet jogerőre emelkedése miatt idén januárban megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította kizárását. Sik most annak érdekében szólalt fel, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székébe - írja az MTI.

"Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll" - mondta Ahmet Sik felszólalásában az AKP képviselőihez beszélve. "Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben" - tette hozzá.

A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés