Hirdetés

Csapás az autósoknak: ezekben a kerületekben jön az óránkénti 7000 forintos parkolás

Nap Híre portré Nap Híre

Az intézkedések a nagyobb tömegű járműveket érintik, az indoklás szerint főként a böhöm SUV-k miatt kellett meghozni a döntést. 

A párizsi városi tanács a korábbi népszavazás eredményét jóváhagyva elfogadta azt az intézkedést, amely alapján 2024. október elsejétől az 1,6 tonnánál nagyobb tömegű belső égésű motoros vagy hibrid járművek és a két tonnánál nagyobb tömegű elektromos járművek után megemelt óradíjat kell fizetni a francia fővárosban. Ennek értelmében a normál díj háromszorosát kell kifizetniük a túl nehéznek ítélt autók tulajdonosainak.

Az új szabályozás szerint Párizs belvárosában az 1,6 tonnánál nehezebb belső égésű motoros vagy hibrid járművek, illetve a két tonnánál nehezebb elektromos járművek esetében az első két óra parkolási díja 18 euró (6973 forint) lesz. A többi autó számára az első két óra parkolási díja 6 euró (2324 forint) lesz.

A külső kerületekben az 1,6 tonnánál nehezebb belső égésű motoros vagy hibrid járművek, illetve a két tonnánál nehezebb elektromos járművek esetében az óradíjat 12 euróban (4650 forintban) állapították meg. A többi autó esetében az óradíj 4 euró (1550 forint) lesz.

Ez azt jelenti, hogy egy központi kerületben hat órán át egyhuzamban parkolni akár 225 euróba (87 ezer forint) is kerülhet októbertől, míg a külső kerületekben 150 euróba (58 ezer forintba) - írja a hvg.hu

Az új szabályok azonban nem vonatkoznak azokra, akiknek lakossági parkolási engedélyük van az adott területre, ők mentesülnek a megemelt díjak alól. A városi tanács azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt három évtizedben átlagosan csaknem 250 kilogrammal nehezebbek lettek a járművek, és az egyre nagyobb tömegű autók nemcsak a környezetet terhelik még inkább, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelentenek. Az autók nagyobb tömege ugyanis növeli az ütközések súlyosságát és a fékutat, ami komoly biztonsági aggályokat vet fel a város zsúfolt útjain.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés