Hirdetés

Pánik Izlandon: ismét kitört a Fagradalsfjall vulkán

Nap Híre portré Nap Híre

Az idei évben már másodjára tört ki az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló Fagradalsfjall tűzhányó, 2021 óta ez már a hatodik alkalom volt - közölte a RUV izlandi közszolgálati televízió csütörtökön.

A helyszíni élő felvételeken jól látható, ahogy a fényes-narancssárga láva végigfolyik a hegyoldalon.

A tűzhányó legutóbb január 14-én tört ki és két napon át volt aktív, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő kis halászfalu, Grindavík négyezer lakosát is evakuálni kellett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki kitörés milyen mértékben lesz hatással a halászfalura, szükségessé válik-e a lakosok újbóli evakuálása - írja az MTI. 

Az izlandi hatóságok novemberben gátépítésbe kezdtek annak érdekében, hogy a levonuló lávafolyam elkerülje a házakat és ne okozzon kárt a kritikus infrastruktúrában.

Habár a vulkáni aktivitás miatti fenyegetettség szintje a korábbi kitörésekkel szemben alacsonyabb szinten maradt, az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.

A naphire.hu azt is megírta tavaly év végén, hogy Reykjanes-félsziget délnyugati részét több mint 500 földrengés rázta meg. A tudósok akkor arra számították, hogy ez egy újabb vulkánkitörés jele lehet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés