Hirdetés

Nagy bejelentést tett a palota a rákbetegségben szenvedő Károly királyról

Garai Kitti portré Garai Kitti

III. Károly király és felesége, Kamilla királyné októberben Ausztráliába és Szamoára látogat. Bár az uralkodót most is kezelik a rákos betegsége miatt, de több nyilvános feladatot is vállal már. 

A királyi pár az usztrál fővárosi területen és Új-Dél-Walesben tesz látogatást, majd Szamoára utazik egy nemzetközösségi csúcstalálkozóra - írja a BBC. A portál felidézte, III. Károly annak ellenére teszi meg ezt a hosszú utat, hogy az év elején rákot diagnosztizáltak nála. 

A Buckingham-palota azonban megerősítette azt is, hogy a királyi pár nem látogat Új-Zélandra, mivel az orvosok egészségügyi okokból nem javasolták a hosszabb látogatást.

"Ausztrália és Új-Zéland miniszterelnökeivel szoros konzultációban, valamint az idő és a logisztika nyomásának megfelelően úgy döntöttek, hogy a látogatást csak Szamoára és Ausztráliára korlátozzák" - áll a Palota közleményében.

Egyébként III. Károly királynak ez lesz az első ausztráliai látogatása uralkodóként, és az első hivatalos külföldi útja is, amióta februárban rákot diagnosztizáltak nála. Bár a palota azt nem közölte, hogy pontosan milyen típusú rákról van szó, azt azonban elárultak, hogy nem prosztatarák. Mint ismert, a betegséget egy megnagyobbodott prosztata kezelése során fedezték fel. Az uralkodó egyébként áprilisban tért vissza a nyilvános szereplésekhez, amikor a University College London kórházban beszélt a betegeknek a rákdiagnózisának "sokkjáról".

A két országba tett látogatás további részleteit várhatóan hamarosan bejelentik, a házaspár programja pedig az orvosoktól függ majd. A 75 éves uralkodó legutóbb 2018-ban járt Ausztráliában. 

Az ausztrálok 1999-ben egy népszavazáson a monarchiával való kapcsolat megszakítása ellen szavaztak, de az azóta eltelt negyed évszázadban folyamatosan felmerült egy újabb szavazás szükségessége a kérdésben. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök régóta támogatja, hogy szavazást tartsanak a köztársasággá válásról, de januárban a kormány jelezte, hogy ezt a népszavazást felfüggesztették, mivel nem tartják prioritásnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés